Jyväskylän johtajaehdokkaat valtuuston kuultaviksi – Kokoomus haluaa johtajan nykyhallinnon ulkopuolelta

Jyväskylän johtajahaku tiivistyy tänään, kun haun neljä kärkiehdokasta ovat kaupunginvaltuuston kuultavina.

Kotimaa
Jyväskylä kaupunginjohtajahaku neljä ehdokasta
Yle Keski-Suomi

Jyväskylän tuleva kaupunginjohtaja on tiukan paikan edessä, sillä odotukset kahdeksaksi vuodeksi valittavan johtajan suhteen ovat korkealla.

– Varmasti kaikki ryhmät ovat yksimielisiä siitä, että kaupungin talous täytyy saada kuntoon. Sitähän ei pelkällä säästämisellä saada, vaan meille tarvitaan myös lisää elinvoimaa, työpaikkoja, toteaa Vihreän liiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Tuija Mäkinen.

Johtajan pitää olla osaava, kokenut ja hallita asiansa – näitä ominaisuuksia löytyy kaikilta jäljellä olevilta.

Jari Colliander

Jyväskylän valtuustoryhmien puheenjohtajat kiittelevät johtajahakua melko onnistuneeksi.

Kandidaateilla on vankkaa kokemusta ja eri puoluevärejäkin löytyy: Mikkelin nykyinen kaupunginjohtaja Kimmo Mikander on kokoomustaustainen, Seinäjoen kaupunginjohtajana työskentelevä Jorma Rasinmäki keskustalainen ja Jyväskylän nykyinen apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto sosiaalidemokraatti. Keravan kaupunginjohtajana työskentelevä Petri Härkönen kertoo olevansa sitoutumaton.

Kokoomuksella lähes selvät sävelet – pienpuolueissa pohdinta kesken

Isompien rymien puheenjohtajat myöntävät, että puoluepoliitikka näyttelee johtajavalinnassa osaansa. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Jaakko Selin sanoo, että ryhmä toivoisi kaupunkikonsernin ulkopuolelta tulevaa kaupunginjohtajaa.

– Mielellään haluttaisiin sellainen, jolla on kokemusta kaupunginjohtajan tehtävästä. Tänään jatkamme haastatteluja niin, että haastattelussa ovat Kimmo Mikander ja Petri Härkönen, ja meidän ryhmä tekee ratkaisun heidän väliltään, Selin kertoo.

Keskustassa pohdinta on valtuustoryhmän puheenjohtajan Jari Collianderin mukaan yhä kesken.

Kokonaisuus on tietysti aika mielenkiintoinen, kun tulossa on muitakin muutoksia kuin uusi kaupunginjohtaja.

Tuija Mäkinen

– Johtajan pitää olla osaava, kokenut ja hallita asiansa – näitä ominaisuuksia löytyy kaikilta jäljellä olevilta. Meillä ei ole vielä kristallinkirkasta näkemystä siitä, haetaanko tässä johtajaa ulkopuolelta tai poliittisen suunnan muutosta. Tämän illan haastattelut vaikuttavat hyvinkin paljon, Colliander kertoo.

Myöskään kaikissa pienpuolueissa kantoja ei johtajahaun suhteen ole vielä lyöty lukkoon. Sekä perussuomalaisten valtuustoryhmän Minna Mäkinen että vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Tuija Mäkinen sanovat, että maanantain keskustelut antavat puolueille tärkeää evästystä päätöksentekoon.

– Meillä ei perinteisesti haeta ryhmäpäätöstä, mutta toki pyritään siihen, että keskusteluissa löytyisi yhteinen näkemys, Tuija Mäkinen toteaa.

Jyväskylän suurimman valtuustoryhmän, sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa ei haastatteluun tavoitettu.

Hallintomallin uudistus etenee johtajahaun rinnalla

Lisämausteensa kaupunginjohtajavalintaan tuo meneillään oleva hallintomallin uudistus. Kaupunginjohtajan alaisiksi on tulossa kaksi toimialajohtajaa, joista toisen rooliin kuuluu kaupunginjohtajan sijaistaminen.

Tarkoitus on, että johtajamallin uudistus etenee yhtä jalkaa johtajavalinnan kanssa. Jotain sanottavaa on kuitenkiin jäätävä uudelle kaupunginjohtajallekin. – Tässä kokonaisuus on tietysti aika mielenkiintoinen, kun tulossa on muitakin muutoksia kuin uusi kaupunginjohtaja. Tokihan niihin liittyy jonkinlaisia poliittisia intressejäkin, mutta tärkeintä olisi saada näihin tehtäviin mahdollisimman pätevät ja hyvät ihmiset, vihreiden Tuija Mäkinen muistuttaa.