Pia Kauma: "Hyväosainen ei saisi puhua sosiaalipuolen asioista"

Kun huoli omasta työstä ja taloudesta on kova, saattaa moni kokea, että hyvin pärjäävä kansanedustaja on väärä ihminen kommentoimaan sosiaalipuolen asioita. Näin arvioi kokoomuskansanedustaja Pia Kauma elokuista "lastenvaunugatea". Nyt Kauma ehdottaa lääkkeeksi Espoon pakkaselle painuvaan talouteen tehostuksia veronkorotusten sijaan.

Kotimaa
Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma

Espoon leveät vuodet ovat ainakin toistaiseksi taakse jäänyttä elämää. Loppukuusta esiteltävä talousarvio edellyttää kovaa kuria, tämä vuosi on painumassa suhteessa odotuksiin pakkasen puolelle vähintään kymmeniä miljoonia euroja. Suurinta valtuustoryhmää johtava Kauma ei silti näe syytä paniikkiratkaisuihin – tai veronkorotuksiin. Hän uskoo ratkaisun ytimen löytyvän toimintojen järkeistämisestä. Peruspalvelut on Kauman mielestä joka tapauksessa turvattava.

Onko perustuslain mukaista, että kunnilta, joiden kuitenkin pitää järjestää palvelut, ikään kuin imuroidaan ne rahat valtiolle?

Pia Kauma kiinteistöveron muutoksista

– On tärkeää, että me poliitikot seuraamme sitä, miten maailma muuttuu ja muutumme siinä mukana. Espoolla on ollut se hyvä, että menoja on voitu verotulojen myötä kasvattaa joka vuosi, mutta kun Nokialle kävi kuten kävi ja ICT-sektori on muutenkin tullut alas, eivät tulot enää kasva entisessä suhteessa. Samalla ihmisiä tulee 4 000 lisää vuodessa ja palveluja pitää järjestää. Hommat pitää hoitaa tehokkaasti; nyt esimerkiksi kiinteistönhoidon ja talotekniikan puolella puretaan päällekkäisyyksiä. Näillä säästöillä saadaan sitten tarpeellisia peruspalveluja; voidaan rakentaa uusia kouluja, korjata vanhoja, maksaa omaishoidon tukea.

Etenkin kiristyvässä taloustilanteessa Kaumaa korpeaa eduskunnan perjantainen päätös kiinteistöverosta. Se pakottaa muun muassa Espoon nostamaan kiinteistöveron alarajaa, mutta samalla potti on siirtymässä kunnilta valtion kassaan. Kauman laskujen mukaan Espoo häviää kaupassa 20 miljoonaa euroa. Kiinteistöveropäätöksestä ei ole vielä sanottu viimeistä sanaa.

– Tämähän on nyt ensimmäinen kerta, kun kunnat eivät hyödy kiinteistöveron korotuksesta, vaan ne vilahtavat valtion kassaan. Nyt pohditaan perustuslakivaliokunnassa, jossa itsekin istun, että onko perustuslain mukaista, että kunnilta, joiden kuitenkin pitää järjestää palvelut, ikään kuin imuroidaan ne rahat valtiolle.

"Venäjä vastaa talouspakotteisiin uudella tavalla"

Kauma istuu eduskunnassa myös ulkoasiainvaliokunnan varajäsenenä. Etenkin siinä roolissa hän on seurannut länsinaapurin viime päivien sukellusvene-etsintöjä. Tukholman saaristossa on tehty kolme erillistä havaintoa vieraasta vedenalaisesta toiminnasta ja mediassa on arvioitu, että kyse olisi venäläisestä rikkoutuneesta sukellusveneestä.

Kauma osasi odotella jotain tämän tyyppistä siinä vaiheessa, kun Venäjälle määrättiin edellisen kerran talouspakotteita.

– Oikeastaan en yllättynyt uutisesta. Kun Venäjä ilmoitti, ettei uusia vastapakotteita tule, niin ei mennyt kauaakaan, kun tuli uusia ilmatilaloukkauksia ja sitten näitä sukellusvenehavaintoja. Ehkä tämä on uudenlainen tapa vastata pakotteisiin, mutta en usko, että nämä mitään sattumaa ovat.

Hysterian tai pelon lietsomisen sijasta Kauma pitää tärkeänä, että kaikki havainnot selvitetään asiallisesti ja pidetään maltti mukana reaktioissa.

Ehkä tämä on uudenlainen tapa vastata pakotteisiin, mutta en usko, että nämä mitään sattumaa ovat

Pia Kauma Ruotsin sukellusvenehavainnoista

– Tärkeintä on, että selvitetään asiallisesti, mitä on tapahtunut ja mikä on oikea toimintatapa. Itse olen sitä mieltä, että on hyvä yhteisymmärryksessä naapurin kanssa selvittää näitä asioita.

"Maahanmuuttokysymykset ovat aina delikaatteja"

Pia Kauma tuli koko kansalle tutuksi elokuun lopussa, kun hänen lastenvaunukommenteistaan nousi suoranainen mediamyrsky. Kauma ihmetteli tuolloin Länsiväylän haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), miksi maahanmuuttajaperheen pitää saada hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella, jos suomalaisperhe kierrättää vanhoja vaunuja. Vaikka Espoon sosiaalitoimi oikaisi Kaumaa A-studiossa siitä, että kaikille jaetaan samalla mitalla, kiirehdittiin Hommaforumilla kokoamaan joukkoja valokuvaamaan somaliäitien lastenvaunuja. Netin keskustelupalstoilla Kaumaa milloin puolustettiin, milloin inhottiin viiteryhmästä riippuen.

Muutama kuukausi tomun laskeutumisen jälkeen Kauma arvioi kiihkeän reaktion taustalla olleen yleisen ja kasvavan hädän talouden tilasta. Hänen nähtiin olevan väärä ihminen puuttumaan sosiaalietuuksiin.

– Tämä aika on sellainen, että ihmiset ovat todella huolestuneita omasta työpaikasta ja selviämisestä. Sitten kuntulee joku sellainen henkilö, joka ainakin ulkoisesti näyttää siltä, että kaikki menee hyvin – on kansanedustaja ja helmet kaulassa ja niin edelleen – ja hän sitten ottaa esille tällaisen asian, joka liittyy sosiaalipuolelle.... Luulen, että jokin muukin sosiaalipuolen asioihin liittyvä asia olisi voinut nostaa metelin.

Tämä aika on sellainen, että ihmiset ovat todella huolestuneita omasta työpaikasta ja selviämisestä. Sitten tulee kansanedustaja helmet kaulassa ja niin edelleen – ja ottaa esille tällaisen asian, joka liittyy sosiaalipuolelle...

Pia Kauma lastenvaunujupakasta

Kansanedustaja tietää silti sohaisseensa erityisen arkaan paikkaan.

– Maahanmuuttokysymykset ovat aina hyvin delikaatteja, eikä Suomi ole yksinään tässä. Kyllä se on samanlaista Ruotsissa ja Etelä-Euroopan maissa, esimerkiksi Kreikassa ja Espanjassa, joissa maahanmuutto on myös kovasti kasvanut.

"Nettikulttuuri ottaa ihmisiä syntipukeiksi"

Elokuun kiivas polemiikki oli saada seuraajan viikonloppuna, kun sosiaalisessa mediassa vaadittiin Kaumaa tilille Facebook-kommenteistaan. Twitterissä ja Facebookissa linkattiin ahkerasti vihreän espoolaisvaltuutetun Mari Nevalaisen blogia (siirryt toiseen palveluun), jossa tämä kertoo Kauman kommentoineen Nevalaisen vaalikuvia seuraavalla tavalla:

"Itse yritän valita aina kuvan, jossa en näytä liikaa kiinteistövälittäjältä tai kauneushoitolayrittäjältä :)... Poliitikon tulee näyttää vakuuttavalta, että ihmiset uskaltavat antaa sellaisen ihmisen päätettäväksi vaikkapa ydinvoimalan periaatepäätöksen ja muut isot päätökset. Uskottavuus on kaiken a ja o. Sen takia pelkästään se kaikkein kaunein hymykuva tai minihame ei aina ole se paras. :) mutta kukin taaplaa tavallaan."

Nevalainen peräsi blogissaan Kaumalta anteeksipyyntöä ja kummasteli, miten naispoliitikko voi arvioida kilpailijansa osaamista ulkonäön perusteella. Samaa päiviteltiin useilla internetin yhteisöpalstoilla, joissa myös kyseltiin sen perään, mitä Kaumalla on kauneusyrittäjiä vastaan.

Kauma itse haluaisi mieluummin unohtaa koko asian, jonka käsittely on hänen mielestään karannut täysin hakoteille . Hän painottaa puhuneensa kommentissa itsestään, eikä entisestä puoluetoveristaan. Naisyrittäjiä vastaankaan ei ole mitään hampaankolossa, päin vastoin.

– Näissä kommenteissa oli hymiöt perässä ja ne oli tarkoitettu ihan huumorimielellä annetuiksi lähinnä siitä, minkä itse olen kokenut hyväksi. Naispoliitikkona kun aloitin kymmenen vuotta sitten, niin yritin valita sellaisia kuvia, joissa olen mahdollisimman uskottavan oloinen. Länsiväylässä on paljon muun muassa kiinteistönvälittäjien mainoksia, kauneushoitoalan yrittäjien mainoksia, niin ainoa mikä meidät erottaa niistä kuvista, ellei niitä tarkoituksellisesti tee vaalikuvien näköiseksi, on se vaalinumero. Se pointti, minkä takia halusin juuri nämä ottaa tässä esiin oli, että jollakin tavalla erotutaan kaupallisista mainoksista. Ei todellakaan tietenkään ollut mitään tarkoitusta loukata ketään yrittäjiä tällä alalla.

Kaumaa harmittaa se, miten netin keskustelukulttuurissa vedetään mutkat suoraksi ja käännellään ja väännellään ihmisten sanomiset tunnistamattomaan muotoon.

– Nettikulttuuri on mennyt pitkälle siihen, että on helppo ottaa joitain ihmisiä ikään kuin syntipukiksi. Nämä samat ihmiset, jotka sitten tekevät tätä, puhuvat aktiivisesti koulukiusaamisesta ja ovat vastustamassa sitä, mutta eivät ymmärrä, että ovat itse antamassa esimerkkiä nuorille siitä, millä tavalla kääntämällä jotain asioita saadaan asia näyttämään pahemmalta. Onko se hyvä esimerkki meidän lapsille? No minun mielestäni ei. Se näyttää vain, että voidaan aivan perusteettomasti alkaa kiusaamaan jotain henkilöä.