Skotlannissa harrastettiin ensimmäisenä seksiä

Tutkijat uskovat löytäneensä evoluution historiasta kalan, joka ensimmäisenä eläimenä lisääntyi sukupuoliyhteyden avulla.

Ulkomaat

Kansainvälinen tutkijaryhmä uskoo selvittäneensä ensimmäisen eläimen, joka lisääntyi harrastamalla seksiä eikä kutemalla.

Nature-tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistun artikkelin mukaan muinainen Microbrachius dicki -kala eli nykyisen Skotlannin alueella noin 385 miljoonaa vuotta sitten.

Tutkijaryhmää johtanut australialaisen Flinders Universityn professori John Long sanoo ryhmän selvittäneen evoluution sen hetken, jolloin eläinkunta alkoi ensimmäisen kerran hyödyntämään sisäistä hedelmöitymistä.

Long kuvaa askelta merkittäväksi.

Longin mukaan löytö tehtiin, kun hän oli tutkimassa muinaisia kalafossiileja sisältänyttä laatikkoa. Hän sanoo kiinnittäneensä huomiota erään fossiilin erikoiseen L-kirjaimen muotoiseen ulokkeeseen.

Myöhemmissä tutkimuksissa ilmeni, että kyse oli urospuolisen kalan sukupuolielimistä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n tiedesivusto.

Uroskalalla oli isot luiset hakaset, joiden avulla se siirsi sperman naaraaseen. Naaraalla puolestaan oli pieni luurakenne, jonka avulla se lukitsi uroksen elimen paikalleen.

Kalan anatomiasta tutkijat päättelivät, että parittelu tapahtui eläinten ollessa rinnakkain. Niillä oli myös pienet käsien kaltaiset evät, jotka helpottivat asennon säilyttämistä.

Tutkijoiden yllätykseksi ensimmäinen yritys lisääntyä sisäisesti ei säilynyt kovin pitkään, vaan pian eläinkunta palasi lisääntymiseen kutemisen avulla.

Sukupuoliyhteyteen evoluutiossa palattiin muutamia miljoonia vuosia myöhemmin.