Hyppää sisältöön

Kotitalous on kohonnut koulujen suosikkiaineeksi

Kotitaloudesta on kasvanut kymmenessä vuodessa koulujen suosikkiaine. Erityisesti pojat ovat innostuneet kokkailusta. Suuri suosio selittynee television kokkiohjelmilla.

Kuva: YLE

Kotitaloudesta on tullut lähes vaivihkaa koulujen suosikkiaine. Monissa yläkouluissa valinnaisryhmiin on niin kova tunku, että opettajilla on täysi työ saada kotitaloustunnit mahtumaan jo täpötäysiin lukujärjestyksiin. Kotitalous on pakollinen oppiaine vain seitsemännellä luokalla.

Supersuosion syyksi arvellaan television kokkausohjelmia. Nuoret haluavat myös oppia tekemään itse arjen askareita, kuten pesemään pyykkiä. 

Kotitalousopettajien liiton puheenjohtaja Anneli Rantamäen mukaan kotitalouskärpänen on puraissut erityisesti poikia.

– Tuntuu, että valinnaisryhmät ovat poikia täynnä. Poikia kiinnostaa erityisesti ruuanlaitto, Rantamäki sanoo.

Silittäminen on siistiä

Nuoria ei kiinnosta vain ruoka. Rantamäen mukaan nuoret kokevat, että kotitaloudessa opituista asioista on hyötyä kun muuttaa pois äidin helmoista. 

– On ollut mukavaa huomata, että oppilaat tykkäävät esimerkiksi silittää ja pestä ikkunoita, Rantamäki iloitsee.

Rantamäki on pannut merkille, että kotona kyllä kerrotaan miten kotitöitä tehdään, mutta ei välttämättä opeteta tai oteta mukaan askareisiin.

Kotitaloudessa opitaan myös rahankäyttö

Kotitalous ei ole vain kokkaamista, pyykkäämistä ja siivoamista. Siellä opitaan myös rahankäytön aakkoset. Kotitalousopettajat ovat vuosia kampanjoineet, että oppiaine saataisiin pakolliseksi jo alakouluun.

– Mitä nuorempana taitoja oppii, sitä parempi. Näin niistä tulee pysyviä tapoja. Jos kotitaloutta olisi koko alakoulun ajan, uskon, että maailma olisi parempi paikka, Rantamäki pohtii.

.
.