1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Billnäsin asukkaat etsivät uutta puhtia kylänsä kehittämiseen

Yrittäjä Olli Muurainen lopettaa toimintansa Billnäsin ruukissa tällä viikolla. Muurainen osti ruukin ydinalueen kuusi vuotta sitten perustaakseen tapahtumakeskuksen. Suunnitelma on kilpistynyt kaavoituksen ja maakauppojen kangerteluun. Kylän asukkaat uskovat vireään tulevaisuuteen Muuraisen lähdöstä huolimatta.

Kuva: Yle

Kaisa Lipponen muutti Jyväskylästä Billnäsiin kaksi vuotta sitten. Hän on viihtynyt kylässä hyvin, vaikka juuri mitään sidoksia koko Länsi-Uudellemaalle ei ennestään ollutkaan.

- Olen aina ollut kiinnostunut rakennetusta ympäristöstä ja tämä on ainutlaatuinen alue. Tyttäreni on kaksikielinen ja hän pääsi pieneen ruotsinkieliseen kouluun täällä. Lisäksi tunsin muutamia ihmisiä täältä ja toisaalta en ole koskaan asunut täällä päin joten uteliaisuus oli myös yksi syy. Ollaan tykätty tosi paljon asua täällä.

"Billnäs näkyväksi muutenkin kuin Muuraisen kautta"

Iso osa ruukista jää enemmän tai vähemmän joutokäyttöön kun Olli Muurainen vetäytyy kylästä toistaiseksi. Pro Billnäs -yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Lipponen harmittelee tilannetta, mutta katastrofina hän ei lähtöä pidä.

- Nyt halutaan toimia niin, että saadaan tämä kylä näkymään toisellakin tavalla kuin Olli Muuraisen kautta, että Billnäsin ruukki tarkoittaisi muutakin kuin vain tämän vanhan teollisuusalueen tilannetta. Matkailijoille halutaan saada tänne tiettyjä palveluita, että he pysähtyisivät täällä ja näkisivät tämän paikan kaikki hienoudet. Totta kai se pitää sisällään myös verkostoitumista alueen muiden ruukkien kanssa, nämä on aika tiheästi tässä.

Lipponen peräänkuuluttaa varsinkin alueen yrittäjien yhteistyötä.

- Nämä puitteet ovat niin ainutlaatuiset, että niiden ehdoilla ja niistä hyötyen voi tehdä vaikka mitä.

"Ruukki ei ole suljettu, koska me asumme täällä"

Pro Billnäs -yhdistys haluaa erityisesti alleviivata sitä, että ruukki on avoinna kulkijoille, vaikka Muuraisen tapahtumatuotanto on toistaiseksi pysähdyksissä.

- Ruukki ei ole suljettu, koska me asumme täällä ja täällä on monta yrittäjää jotka toimivat ihan normaalisti. Se on pelkästään tuo entinen teollisuusalue, joka suljetaan. Kaikki muu on ihan niinkuin missä tahansa muussa kylässä, Lipponen korostaa.