1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Jos ois joku jonka kanssa jutella" – nuori kaipaa vanhemmiltaan rajoja ja juttuseuraa

Murrosikäinen kaipaa vanhempien ohjausta, vaikka kapinoi ja kiukuttelee. Nuoren mielestä on lohdullista, kun joku asettaa rajat, sanoo kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttila.

Kuva: Yle

Murrosikään kuuluu kiukuttelu ja ahdistus, mutta aikuisen ei kannata sitä säikähtää. Tätä mieltä on kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttila Turun yliopistosta. Hänen mielestään nuorikin tietää, että rajat ovat välittämistä.

– Nuorelle on turvallisempaa, kun hän tietää, mitä saa tehdä ja mitä ei. On lohduttavaa tietää, että joku välittää niin paljon, että asettaa rajat, jotka ovat hänelle hyväksi, Niina Junttila kertoo.

On lohduttavaa tietää, että joku välittää niin paljon, että asettaa rajat.

Niina Junttila

Nuoret tarvitsevat vanhempien ohjausta myös omasta mielestään. Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto on toteuttanut kyselyn, jossa nuorilta itseltään kysyttiin, mitä nuori toivoo vanhemmiltaan. Tulos oli ehkä yllättäväkin, sillä nuoret toivoivat vanhempien asettavan rajoja ja olevan kiinnostunut esimerkiksi hänen kaveripiiristään.

Murrosikäinen tarvitsee erityisesti kotiintuloajat ja rajat päihteiden käytön suhteen. Nuori saa Junttilan mukaan päättää mielipiteensä, ja vaikka huoneensa sisustuksen, mutta terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat ovat aikuisen vastuulla.

Tunnekuohut kuuluvat nuoruuteen

Junttilan mukaan nuoren tunnekuohuihin tulee suhtautua kärsivällisesti ja ymmärtäväisesti.

– Meidän tulee muistella, millaista meidän oma nuoruutemme oli. Samalla tavalla mekin kiukuttelimme vanhemmillemme, hän naurahtaa.

Pahinta on puhumaan pakottaminen.

Niina Junttila

Vaikka voimakkaat tunteet kuuluvat nuoruuteen, vanhemman tulisi huolestua, jos nuori kiukuttelee jatkuvasti ja on ahdistunut. Silloin vanhemman tulisi keskustella nuoren kanssa ja tarjota apua. Sulkeutuneen murrosikäisen suojamuurin taakse pääsee Junttilan mukaan rauhan ja ajan kanssa johdatellen keskustelemaan mieltä painavista asioista.

– Pahinta on puhumaan pakottaminen, sillä se johtaa usein valehtelemiseen tai tilanteen väärentelyyn. Nuoren pitää tuntea, että aikuinen luottaa häneen, eikä suutu hänen sanomisistaan, Junttila toteaa.

Junttila puhuu illalla Lappeenrannassa

Kasvatuspsykologian ja tilastomenetelmien dosentti Niina Junttila Turun yliopistosta kertoo lasten kaverisuhteista ja hyvinvoinnista Lappeenranta-salissa tänään tiistaina 21.10.2014 kello 18 alkaen. Tilaisuuden järjestää Lappeenrannan kaupunki. Se on kaikille avoin ja maksuton.

Jutun kirjoittaja on toimittjaaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.