Tuomioja sukellusvenejahdista: Odotan tuloksia

Viron ulkoministerin Urmas Paetin mielestä sukellusvenejahti on osa isompaa kuvaa, jossa jännitys EU:n ja Venäjän välillä on kiristynyt. EU:n ulkoministerit kokoontuvat Luxemburgissa.

Ulkomaat
Erkki Tuomioja
Erkki TuomiojaMarkku Ulander / Lehtikuva

Ruotsin sukellusvenejahti otetaan keskusteluun myös EU:n ulkoministerikokouksessa Luxemburgissa. Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström oli haluton kommentoimaan sukellusveneen etsintää, koska asia kuuluu hänen mielestään toistaiseksi Ruotsin puolustusvoimille.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo olevansa asiasta yhtä hyvin informoitu kuin Ruotsin hallitus, eikä halua vielä ottaa asiaan kantaa.

- Odotan tuloksia, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mukaan ei ole poissuljettua, että Suomi osallistuisi operaatioon. Asian pohdiskelu on kuitenkin hänen mielestään ennenaikaista:

- Meillähän on näistä tapauksista kokemusta, joten parempi on odottaa konkreettisia tuloksia.

Viron Paet: Jännitys kasvaa

Viron ulkoministeri Urmas Paet korostaa, että tapaus on selvitettävä perinpohjaisesti.

- En usko, että on syytä suureen huoleen, mutta viime kuukausina jännite on kasvanut Itämerellä.

Paetin mielestä tapaus sopisi isompaan kuvaan. Hän luettelee esimerkkejä EU:n ja Venäjän välien ja Itämeren jännityksen kiristymisestä: Ruotsin ja Suomen ilmatilanloukkaukset, virolaisen poliisin sieppaus, liettualaisen loikkarin tapaukseen palaaminen 20 vuoden jälkeen…

Paetin mukaan Ruotsi ei toistaiseksi ole kertonut virallisesti tapahtumista Virolle. Virolla on myös omaa kiinnostusta alueeseen.

- Meidän raja- ja sotilasviranomaisemme vahtivat Viron aluetta, mutta tietenkin myös Itämerta - se on meidän kotimeremme. Ruotsin saariston tapahtumat ovat yhtä tärkeitä kuin muutkin Itämeren tapahtumat.

Tuomioja: Turkin ystävät voivat käydä vähiin

EU:n ulkoministerikokous hakee keinoja, joilla Turkki saataisiin täysillä mukaan ISIS-järjestön vastaiseen taisteluun. Toistaiseksi Turkki ei ole esimerkiksi antanut ISIS:iä vastaa taistelevan liittouman lentokoneiden käyttää tukikohtiaan.

- Viimekädessä on kysymys siitä, miten Turkki haluaa asemoida itsensä suhteessa Eurooppaan. Sehän on neuvotellut Euroopan unionin jäsenyydestä. Jos Turkki nähdään epäsuorastikin vastuulliseksi tästä katastrofista, ei sellaisella maalla ole kyllä paljon ystäviä näissä neuvotteluissa. Me haluamme nähdä eurooppalaisen Turkin, Tuomioja sanoo.