1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Duudsonien sanoma puree: "Ei saa kiusata"

Duudsonit ovat valjastaneet katu-uskottavuutensa koulukiusaamisen vastaiseen työhön, ja viesti tuntuu uppoavan ihailevaan yleisöön kuin kuuma veitsi voihin. Esimerkiksi Torniossa Duudsonit saivat puolelleen satapäin uusia kiusaamisen vastustajia.

Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Koulukiusaamisesta on puhuttu paljon ennenkin, mutta kun asian nostavat esille lasten ja nuorten ihailemat Duudsonit, tuntuu sanoma menevän perille tehokkaammin.

Maanantaina Duudsonit vierailivat Torniossa puhumassa muun muassa omien unelmien saavuttamisesta, ystävyydestä ja koulukiusaamisesta. Torniolaisten vanhempien luotsaama Meidän koulussa ei kiusata -hanke toi suositut tv-esiintyjät satojen koululaisten eteen.

Toista ihmistä on kunnioitettava.

Duudsonien HP

Duudsonit olivat vakavan asian äärelläkin uskollisia tyylilleen, ja koulukiusaamisen vastainen työ sai satapäin uusia sitoutuneita kannattajia.

Joooo!

Koululaisyleisö

– Kaikista ei tarvii tykätä, mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen. Mulla on tässä tämmöinen sopimus siitä, että meidän luokassa ei kiusata, ja jos me nyt ensin itse allekirjoitetaan tämä ja haastetaan teidät, niin lähdettekö mukaan? heitti Jarppi kysymyksen, johon vastaus raikui varmasti viereisiin rakennuksiin saakka: "Joooo!"

Vaikka Duudsonien Jarppi ja HP kertoivat Torniossa myös omaa tarinaansa, tuntui varsinkin pienimmille kuulijoille jääneen parhaiten mieleen yksi tärkeä sanoma.

–  Koulussa ei kiusata. Yhtä niistä oli kiusattu, muisteli 6-vuotias Katri Hietala luennon jälkeen.

Kiusaamattomuus on kunnioittamista

Duudson-kaksikko välittää samaa viestiä myös isommille koululaisille kuin myös koululaisten vanhemmille. Toki tarinaa pitää muuttaa vastaanottajien mukaan.

– Vaikka ei se haittaa, että osa tarinasta menee vähän yli hilseen, miettii HP.

Duudsonien Jarppi ja HP pitivät lennokkaan luennon muun muassa kiusaamisesta Torniossa Putaan hallilla. Kuva: Maria Ruokojärvi / Yle

Kiusaamisen vastaistustamisen lisäksi Duudsonit puhuvat onnen tavoittelusta. HP:n ja Jarpin kohdalla se on onnistunut Duudsonien kautta ja ansiosta.

– Jos me oltais kiusattu toisiamme koulussa, ei mitään Duudsoneja olisi koskaan ollut, sanovat Jarppi ja HP.

Duudsonit muistuttavat, että kiusaamattomuus ei tarkoita sitä, että toista tarvitsisi varsinaisesti rakastaa.

– Mutta toista ihmistä on kunnioitettava. Tämä koskee yhtä lailla koululaisia kuin aikuisiakin, sanoo HP.