Ruotsin etsintäalueen ylle lentokielto – laivojen lähestymiskielto peruttiin

Mahdollisen sukellusveneen etsinnät ovat keskittyneet tänään Tukholman eteläpuoluiseen saaristoon.

Ulkomaat
Karttagrafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Ruotsin puolustusvoimat on jatkanut mahdollisen sukellusveneen etsintöjä Tukholman lähivesillä. Etsintöjen painopiste on siirtynyt aiempaa etelämmäs, kertovat Ruotsin tiedotusvälineet.

Etsintäalueen ylle on julistettu lentokielto. Siviilikoneilla ei ole lupa lentää 1 300 meträ alempana. Kieltoa perustellaan sillä, että alueella liikkuu sotilashelikopteri, eikä sinne haluta muita koneita.

Kielto ei vaikuta Arlandan tai Bromman lentokenttien normaaliin liikenteeseen.

Iltapäivällä siviilialuksia kiellettiin tulemasta kymmentä kilometriä lähemmäs Nåttarön saarta, jonka lähistöllä etsinnät ovat jatkuneet. Myöhemmin kielto purettiin.

Puolustusvoimat toivoo kuitenkin, että siviilialukset eivät tule liian lähelle laivaston aluksia.

Nåttarö sijaitsee Tukholman eteläpuolella Nynäshamnin edustalla.

Miinanraivauslaiva HMS Kullen.
Miinanraivauslaiva HMS etsinnöissä 19. lokakuuta.Marko Säävälä / AFP / Lehtikuva

Perjantaina alkanut etsintäoperaatio on jatkunut merellä täysipainoisesti. Puolustusvoimat ei kerro, onko sillä meneillään etsintöjä maalla. Sunnuntaina ruotsalaismedia kertoi, että saarista olisi etsitty mustiin pukeutunutta miestä.

Ruotsissa epäillään, että mereltä etsitään venäläistä veden alla liikkuvaa kohdetta, kenties pienoissukellusvenettä.

Mahdollisen pienoissukellusveneen emoalukseksi arveltu venäläistankkeri NS Concord on edelleen pysytellyt kansainvälisillä vesillä Tukholman edustalla.

Venäläinen uutistoimisto RIA Novosti kertoi maanantaina maan puolustusministeriöstä saamansa arvelun, että Tukholman edustalla liikkuisi hollantilainen sukellusvene. Hollanti on kiistänyt tiedon.