Hyppää sisältöön

Ruotsin pääministeri etsinnöistä: Emme voi puhua sukellusvenejahdista

Ruotsin poliittinen johtaja ei halua arvioida, onko kyse venäläisestä aluksesta.

Stefan Löfven ja Alexander Stubb.
Ruotsin poliittinen johtaja ei halua arvioida, onko kyse venäläisestä aluksesta.

Ruotsin uuden pääministerin Stefan Löfvenin mukaan Tukholman saaristossa meneillään olevan etsintäoperaation ensisijainen tavoite on selvittää mitä on tapahtunut.

Suomessa vieraileva Löfven sanoi, että toistaiseksi Ruotsissa ei tiedetä mistä tarkkaan ottaen on kyse. Löfven kertoi keskustelleensa asiasta suomalaisen kollegansa Alexander Stubbin (kok.) kanssa.

– Emme voi puhua sukellusvenejahdista vaan otamme selvää, mistä on kyse. On selvää, että olemme keskustelleet asiasta ja olen kertonut, mitä tiedämme, Löfven sanoi maanantaina Kesärannassa.

Löfven ei halua spekuloida sillä, onko kyse venäläisestä aluksesta.

Hänen mukaansa Ruotsilla on riittävästi kapasiteettia etsintöjen suorittamiseen.

Pääministeri Stubbin mukaan tiedot Ruotsin ja Suomen välillä ovat kulkeneet moitteetta. Stubbin mukaan tilannetta ei pidä ylidramatisoida, ja hän pitää tärkeänä pyrkimystä avoimeen keskusteluun Venäjän kanssa.

Hänen mukaansa Itämerellä lisääntynyt Venäjän aktiivisuus voi olla yhteydessä Ukrainan tilanteeseen, tai eri tapaukset, kuten ilmatilaloukkaukset, voivat olla virheitä.

Pääministerit keskustelivat myös EU-, ilmasto-, energia-, ja talousasioista. Esillä oli muun muassa EU:n rooli ensi vuonna pidettävässä Pariisin ilmastokokouksessa.