1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemikaalivuoto uhkaa koitua kalliiksi Jujo Thermalille

Euran Kauttualla toimivan Jujo Thermalin paperitehtaalta pääsi toukokuussa 2011 ympäristölle vaarallista kemikaalia jätevedenpuhdistamon kautta Eurajokeen. Tehtaalta vaaditaan nyt oikeudessa suuria sakkoja ja korvauksia.

luonto
Jujo Thermalin tehdas
Tapio Termonen / Yle

Syyttäjä vaatii vähintään 60 000 euron yhteisösakkoa Euran Kauttualla toimivalle Jujo Thermal Oy:lle ympäristörikoksesta.

Lisäksi pilaantuneella vedellä kukkia kastellut yrittäjä vaatii Jujo Thermalilta noin 100 000 euron korvauksia.

Tieto paperitehtaan aiheuttamasta päästöstä tuli julkisuuteen vasta useita päiviä tapahtuman jälkeen. Saastuneella vedellä ehdittiin kastella muun muassa tuhat neliömetriä kasvihuonekukkasia.

– Päästö tapahtui perjantaina ja kastelin kukat normaalisti lauantaina. Joskus kesäkuun alussa ihmettelin, että mitä on tapahtunut, kun kukkaset alkavat vioittua, kertoo maanviljelijä Pentti Filppula.

Satakunnan käräjäoikeus kokoontui tänään käsittelemään tapausta, joka johti Eurajoen veden pilaantumiseen ja väliaikaiseen käyttökieltoon toukokuussa 2011. Syytteessä on nyt neljä miestä, jotka olivat erikoispaperia valmistavan tehtaan työntekijöitä onnettomuuden sattuessa. Heitä syytetään ympäristön turmelemisesta.

Satakunnan käräjäoikeus käsittelee Jujo Thermalin oikeusjuttua Raumalla kolme päivää.

Vahingot oikeuskäsittelyyn hitaasti

Ympäristörikosten tutkinta kestää usein vuosia ennen kuin ne etenevät oikeuskäsittelyyn asti.

Maanviljelijä Pentti Filppulan mukaan Eurajokea saastuttanutta vahinkoa olisi pitänyt käsitellä oikeudessa jo aikaisemmin.

– Tässä on mennyt mielestäni liian kauan. Varsinkin nyt kun on mennyt jo kolme ja puoli vuotta ja yksi syyte hylättiin sen takia, että aikaa oli kulunut liian kauan. Prosessin pitäisi olla nopeampi.

Oikeusoppineiden mukaan vahingon vaikutusten arviointi on usein työlästä ja vie paljon aikaa.

Vastaavanlaisia istuntoja on luvassa myös jatkossa, sillä maakunnassa on tapahtunut useita muitakin päästöjä.

Esimerkiksi Euran jätevedenpuhdistamon ohijuoksutukset ovat jatkuneet jo vuosia ja tänä kesänä Kokemäenjokeen pääsi suuri määrä muun muassa nikkeliä. Onnettomuuksien lopullisista vaikutuksista ympäristöön ei saa tietoa nopeasti. Esimerkiksi nikkelin vaikutusta nahkiaisiin tai niiden jälkipolviin ei ole helppoa tutkia.

Lue seuraavaksi