1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

Bhutan – onnellisuuden edelläkävijä

Pieni kuningaskunta Himalajan rinteillä on kehittänyt maailman ensimmäisen onnellisuusideksin. Maa pitää kansakunnan onnellisuutta tärkeämpänä kuin talouskasvua.

Bhutanin nykyinen kungingas Jigme Khesar Namgyel Wangchuck on isänsä tavoin sitoutunut Bhutanin bruttokansanonnellisuuteen. Kuva: Ivar Heinmaa / Yle

Bhutanin valtion virallinen politiikka tähtää "bruttokansanonnellisuuden" (GNH) kasvuun siinä missä muut maat tavoittelevat bruttokansantuotteen (BKT) kasvua.

Ensimmäisenä bruttokansanonnellisuuden ajatuksen keksi Bhutanin neljäs kuningas Jigme Singye Wangchuck 1970-luvulla. Nyt käsite sisältyy jo maan perustuslakiin.

Sen jälkeen kun Bhutan siirtyi demokratiaan vuoden 2008 vaalien seurauksena, alettiin kehittää "onnellisuusindeksiä".

– Onnellisuusindeksi on vasta kehitteillä, mutta periaatteet ovat selvillä, kertoo tutkija Tshoki Zangmo Bhutanin onnellisuuden tutkimuslaitoksesta.

Henkiset arvot materiaalisten edellä

Bhutanin onnellisuusindeksi koostuu yhdeksästä muuttujasta. Niiden joukossa  on vanhoja tuttuja käsitteitä kuten terveys, koulutus ja elintaso. Mutta bhutanilaiset mittaavat myös luonnon tilaa, kulttuurin monimuotoisuutta ja  psykologista hyvinvointia.

Mittareiden painopiste on ennemminkin ei-materiaalisissa kuin materiaalisissa arvoissa. Buddhalaisen uskonnon keskeinen pyskimys mielenrauhaan heijastuu selkeästi onnellisuusindeksin muuttujissa.

Onnellisuustutkija painottaa, että tavoitteena ei ole mitata sitä, miten onnelliseksi joku tuntee itsensä jollakin hetkellä. Kyse on pikemminkin siitä, miten hyvin valtio on onnistunut luomaan mahdollisuudet onnellisuuden saavuttamiseksi.

– Onnellisuus koostuu sekä sisäisistä tekijöistä että ulkoisista tekijöistä. Ulkoisiin valtio voi vaikuttaa, sanoo Tshoki Zangmo.

– Sisäinen puolestaan syntyy korkeasta tietoisuudesta, mitä me buddhalaiset kehitämme mietiskelyn avulla.

Vielä on matkaa kohti onnellista yhteiskuntaa

Bhutanilaisten onnellisuutta on mitattu vasta kolme kertaa. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2006, ja toistaiseksi tuorein mittaus on vuodelta 2010. Siinä kysyttiin 8 500 ihmiseltä yli 200 kysymystä.

Onnellisuusindeksiksi saatiin 0,743, kun numero yksi merkitsisi täysin onnellista kansakuntaa.

– Meillä on samoja ongelmia kuin missä tahansa kehitysmaassa. On siis vielä matkaa kuljettavana kohti sellaista  yhteiskuntaa, joka antaa jäsenilleen mahdollisuuden onneen, tulkitsee tulosta onnellisuustutkija.

Bhutanin onnellisuuspolitiikan onnistuneisuutta on vielä liian varhaista arvioida. Mutta joitakin saavutuksia on. Bhutanin tilastokeskuksen mukaan köyhyysluvut ovat puoliintuneet vähemmässä kuin vuosikymmenessä.

Vuonna 2007 vajaa neljännes kansasta (23 %) eli köyhyydessä, ja vuonna 2012 luku oli pudonnut kahteentoista prosenttiin.

Tshoki Zangmo kertoo, että moni maa on osoittanut kiinnostusta Bhutanin bruttokansanonnellisuudesta. YK:n yleiskokous hyväksyi vuonna 2011 päätöslauselman (siirryt toiseen palveluun), joka mainitsee ensimmäistä kertaa onnellisuuden kansakuntien tavoitteena.

Aiheesta lisää tiistaina 21.10. Ajankohtaisessa kakkosessa kello 21.