1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisitalo Miekkalinnan likimain tyhjiä sellejä havitellaan tutkintavankilaksi

Hämeenlinnassa halutaan selvittää poliisitalo Miekkalinnan poliisivankilan käyttöä tutkintavankilana. Poliisivankilan käyttöaste on tällä hetkellä keskimäärin vain viiden prosentin luokkaa. Samaan aikaan ahtaudesta kärsivä Hämeenlinnan vankila odottaa edelleen isoa remonttiaan – ja muun muassa paljuselleistä eroon pääsyä.

Kotimaan uutiset
Hämeenlinnan uusi poliisitalo Miekkalinna.
Hämeenlinnan modernissa poliisitalon sellit ovat vajaakäytöllä, samalla kun Hämeenlinnan vankilassa kärsitään ahtaudesta. Voisiko vankila vuokrata paikkoja poliisivankilasta?Hannu Harhama / Yle

Miekkalinnan poliisivankilan tilojen saaminen Hämeenlinnan vankilan käyttöön vaatii ison muurin ylittämistä kahden ministeriön välillä. Miekkalinna on sisäministeriön alaisuudessa, Hämeenlinnan vankila puolestaan oikeusministeriön alainen laitos.

– Ministeriöiden väliset keskustelut ovat kieltämättä olleet aika haasteellisia, mutta hallinnonalojen välistä yhteistyötä täytyy selvittää varsinkin kustannusten hallitsemiseksi. Tästä aion käydä keskustelua oikeusministerin kanssa, lupaa sisäministeri Päivi Räsänen.

Miekkalinnassa on 27 vankipaikkaa. Niistä Hämeenlinnan vankila voisi ottaa käyttöönsä esimerkiksi 15, arvioi Hämeen liiton maakuntahallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Johannes Koskinen.

Poliisihallituksessa jo vihreää valoa

Käytännössä vankila vuokraisi poliisivankilan paikat ja vastaisi tutkintavankien valvonnasta. Räsänen ei näe esteitä sille, etteikö tiloja voitaisi ottaa käyttöön nopeallakin aikataululla. Poliisihallitus on suhtautunut asian valmisteluun myönteisesti.

Hämeenlinnan vankilan johtaja Samuli Laulumaa näkee viranomaisyhteistyöllä niin toiminnallisia kuin taloudellisia hyötyjä sekä vankilalle että poliisille.

– Sillä saataisiin tilat hyötykäyttöön ja me pystyisimme asuttamaan tutkintavankeja hieman parempiin olosuhteisiin, katsoo Laulumaa.

Remonttia lykätty vuosien ajan

Hämeenlinnan vankilan iso remontti on lykkääntynyt kerta toisensa jälkeen. Poliisivankilan tilojen saaminen tutkintavankilaksi ei poistaisi ison remontin tarvetta, mutta helpottaisi vankilan toimintaa. Tällä hetkellä Hämeenlinnan vankilan alueella on yli 200 vankia. Vankiselleistä 112 on vanhanaikaisia paljusellejä. Lisäksi vankisairaala kaipaa laajennusta.

Tällä hetkellä 45 miljoonan euron remontti on vielä suunnitelmissa vuonna 2016. Hämeen liiton maakuntahallituksen puheenjohtaja Johannes Koskinen on kuitenkin remonttirahojen suhteen epäileväinen.

Siksi hän ja maakuntajohtaja Timo Reina vierailevatkin perjantaina oikeusministerin luona keskustelemassa poliisivankilan tilojen käytöstä Hämeenlinnan vankilan ahdingon helpottamiseksi.

Lue seuraavaksi