1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

EK Venäjän uusista rajoituksista: Toteutuessaan kyse sadoista miljoonista euroista

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Kai Mykkänen arvioi, että mikäli Venäjän rajoitusta tulkitaan tiukasti, se olisi haitallinen erityisesti Suomen metallituotteiden viennille.

Tiukasti tulkittuna uudet pakotteet vaikuttaisi muun muassa jalkapallon MM-kisarakentamiseen. Kuvassa Moskovan lähettyville valmistuva Spartak stadium. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Johtaja Kai Mykkänen Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta ei pidä todennäköisenä, että Venäjällä väläytettyä kone- ja laitetuonnin rajoittamista alettaisiin tiukasti soveltaa. Rajoitus vaikeuttaisi Mykkäsen mukaan Venäjän tärkeämpiä päämääriä edetä esimerkiksi jalkapallon MM-kisarakentamisessa ja arktisissa öljyhankkeissa.

Mykkänen kuitenkin kertoo, että Venäjällä on ollut jo pitkään nähtävissä pyrkimys suosia kotimaisia tuotteita.

– Se on ollut nähtävissä kaupallisesti jo aiemmin, että Venäjä pyrkii suosimaan kotimaisia tuotteita. Suuntaus on ikävä ja pitkällä aikavälillä tällainen ajattelutapa, että suositaan kotimaista silloinkin kuin tuontituote on parempi on haitallinen, sanoo Mykkänen.

Venäläinen Kommersant-lehti kertoi maanantaina, että Venäjä rajoittaa yritysten kone- ja laitetuontia ulkomailta. Lehden mukaan Venäjän teollisuus- ja talousministeriöiden ohje on, että valtionyhtiöt eivät saa tuoda ulkomailta ajoneuvoja, raskaita työkoneita tai metallituotteita, jos vastaavia tuotteita valmistetaan Venäjällä. Ohjeen mukaan rajoitus koskee yhtiöitä, joista Venäjän valtio omistaa vähintään puolet.

– Olisin hyvin hämmästynyt, jos tuollaisen asiakirjan perusteella lähdettäisiin laajasti soveltamaan sitä, että esimerkiksi Gazprom ja Rosneft eivät ostaisi koneita ja laitteita lännestä. Silloin se käytännössä tarkoittaisi niiden projektien jumiutumista. Venäjä on itse pelännyt, että kun länsi on laittanut korkean teknologian laitteiden vientikieltoja, että ne hidastaisivat heidän Jäämeren projektejaan, Mykkänen kertoo.

Suomesta viedään sadoilla miljoonilla metallituotteita Venäjälle

Rajoituksessa mainituista tuotteista "eräät metallituotteet" ovat Mykkäsen mukaan Suomen kannalta suurin erä. Hänen mukaansa Suomesta viedään sadoilla miljoonilla euroilla vuodessa metallituotteita Venäjälle.

– Kaikenlaisiin suuriin siltoihin ja rakennuksiin menee Suomesta vankkaa tekoa olevia laitteita ja puolivalmisteita. Jos rajoitusta tulkittaisiin laajasti, että esimerkiksi Gazprom ja Rosneft eivät saisi käyttää suurissa projekteissaan suomalaisvalmisteita, niin siinä voi kyllä tulla hittiä Suomeenkin, arvioi Mykkänen.