Tarkkana jääkaapilla – tavallinen ruoka-aine voi olla riski lääkkeenkäyttäjälle

Monilla ruoka-aineilla on hyvinkin haitallisia vaikutuksia yhdessä lääkkeiden kanssa. Ruoka tai juoma saattaa vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen tai aiheuttaa sivuvaikutuksia yhdessä lääkeaineen kanssa.

terveys
Greippi
YLE / Pekka Sipilä

On tuttua, että alkoholi ja lääkkeet eivät sovi yhteen, mutta monikaan kuluttaja ei osaa ottaa huomioon normaalien elintarvikkeiden ja lääkkeiden yhteisvaikutuksia.

Yllättävän monella ruualla ja juomalla on sivuvaikutuksia tiettyjen lääkeaineiden kanssa. Itse ateriointi saattaa hidastaa tai nopeuttaa lääkkeiden imeytymistä. Ruoka-aine saattaa myös muuttaa lääkkeen tehoa.

– Esimerkiksi maitotuotteet voivat estää joidenkin antibioottien imeytymistä. Omega-3 rasvahappo voi puolestaan lisätä verenohennuslääkkeitä käyttävien vuotoriskiä, sanoo ylilääkäri Annikka Kalliokoski lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Greippimehu yksi tunnetuimmista

Klassinen esimerkki on greippimehu, jonka vaikutuksia lääkeaineiden kanssa on tutkittu paljon. Greippimehu vaikuttaa joidenkin lääkeaineiden elimistöön imeytymiseen. Tällaisia lääkevalmisteita löytyy esimerkiksi verenpaine-, rytmihäiriö-, kolesteroli- ja unilääkkeiden valikoimista.

Greippi tuhoaa elimistöstä tietyn entsyymin, joka normaalisti hajottaa lääkeaineista ison osan ennen kuin ne ovat ehtineet kunnolla imeytyä. Entsyymin puuttuessa monien lääkkeiden pitoisuudet elimistössä voivat nousta vaarallisen korkeiksi. Myös appelsiini- ja omenamehut vaikuttavat joidenkin lääkkeiden pitoisuuksiin.

– Jos ottaa esimerkiksi greippimehua ja sellaisen verenpainelääkkeen, jonka kuuluisi jo hajota suolenseinämässä, niin entsyymin puutteessa siitä imeytyykin paljon isompi määrä lääkettä ja verenpaineet saattavat humpsahtaa todella mataliin lukemiin. Silloin voi tulla huimausta ja jopa tajunnan menetystä, Kalliokoski varoittaa.

Lue pakkausselosteet tarkkaan

Ylilääkäri suosittelee, että lääkekuuria aloittelevan kannattaa lukea lääkepaketin tuoteseloste tarkkaan. Tunnetuimmista ravintoaineen yhteisvaikutuksista varoitetaan jo siellä, mutta lääkealan ammattilaiset apteekissa osaavat myös varoittaa lääkkeen ostajaa ruoka-aineiden yhteisvaikutuksista.

Esimerkiksi lakritsi ja salmiakki saattavat heikentää verenpainelääkkeen tehoa.

Ylilääkäri Annikka Kalliokoski Fimeasta

Lääkettä määräävä lääkäri on myös vastuussa siitä, että hän kertoo potilaalle, jos tämän tulee välttää jotakin ravintoaineita lääkekuurin yhteydessä.

– Erään potilaan verenpaine ei laskenut ollenkaan, vaikka lääkitystä lisättiin. Sitten kävi ilmi, että kyseinen henkilö söi päivittäin salmiakkia. Lakritsi ja salmiakki saattavat heikentää verenpainelääkkeen tehoa, Kalliokoski kertoo.

Yhteisvaikutuksia kartoitetaan jo testivaiheessa

Uudet lääkevalmisteet testataan ennen niiden markkinoille pääsyä myös ravintoaineiden yhteisvaikutuksien varalta. Suun kautta otettavat lääkkeiden imeytymistä tutkitaan sekä paastoten että aterian kanssa.

– Normaalisti lääkkeet testataan pahimman mahdollisen eli runsasrasvaisen aterian kanssa. Erityisistä syistä voidaan testata lääke myös erityyppisillä aterioilla, ylilääkäri Annikka Kalliokoski sanoo.

Jotkut yhteisvaikutukset ovat niin yllättäviä, että ne tulevat ilmi vasta, kun lääke on jo markkinoilla. Näin kävi esimerkiksi greippimehun kanssa.