Ruotsin puolustusvoimat antoi väärää tietoa sukellusvene-epäilystä

Kuva vedenpinnan yläpuolella näkyvästä esineestä otettiin eri paikassa, kuin puolustusvoimat antoi ymmärtää. Puolustusvoimien viestintäpäällikkö vahvistaa asian.

Ulkomaat
Yksityishenkilön ottama kuva, jossa näkyy sukellusveneeksi epäilty tuntematon esine.
Yksityishenkilön ottama kuva, jossa näkyi sukellusveneeksi epäilty tuntematon esine 19. lokakuuta 2014.Ruotsin puolustusvoimat

Ruotsin puolustusvoimat on antanut tarkoituksella epätäsmällistä tietoa sukellusvene-epäilyn havaintopaikasta.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo, että laajalle levinnyt kuva vedenpinnan yläpuolella näkyvästä, epäillystä vedenalaisen laitteen osasta on otettu muualla, kuin puolustusvoimat sanoi tiedotustilaisuudessaan sunnuntaina.

SVT:n mukaan puolustusvoimat on myöntänyt asian. Viestintäpäällikkö Philip Simon kertoo, että viranomaiset eivät halunneet "auttaa vierasta valtaa". Havainto tehtiin toisella paikalla samalla alueella.

– Meidän olisi pitänyt olla selkeämpiä tässä asiassa, Simon kommentoi.

Etsintäoperaatiota johtava kontra-amiraali Anders Grenstad kertoi tiedotustilaisuudessa, ettei etsintöjen tuloksista haluttu antaa kovin täsmällistä tietoa.

– Tiedusteluoperaation ollessa käynnissä olemme operatiivisista syistä päättäneet, ettei tarkkoja paikkatietoja anneta julkisuuteen. Ja kun ajatellaan kohteen liikkuvan, ei sen tarkalla sijainnilla ole ratkaisevaa merkitystä, kun asiaa tarkastellaan jälkikäteen, Grenstad pohdiskeli.

– Minun olisi pitänyt olla sunnuntain lehdistötilaisuudessa paljon selkeämpi ja painottaa, etteivät kartassa näkyvät kolme rengasta ole täsmällisessä paikassa, hän täsmensi.

Ruotsin puolustusvoimat aikoo täsmentää tietoja sen jälkeen, kun operaatio on loppunut.