Vuosisatoja sitten kuolleesta kuninkaasta puhuminen toi kunnianloukkaussyytteen Thaimaassa

Loukkaavan puheen sisältöä ei ole kerrottu. Viime viikolla majesteettirikossyytteen syytteen puolestaan sai mies, joka töhersi ostoskeskuksen vessan seinään Bangkokissa.

Ulkomaat
Thaimaan sotilaat partioivat Bangkokin kadulla.
Yöllä liikkuminen on edelleen kielletty osassa maata, mukaan luettuna Bangkokissa.Narng Sangnak / EPA

Tunnettu akateemikko on saanut majesteettirikossyytteen puhuttuaan "loukkaavasti" 400 vuotta sitten kuolleesta kuninkaasta. Sulak Sivaraksaa uhkaa jopa 15 vuoden vankeustuomio. Sanan- ja ilmaisunvapaus on kaventunut Thaimaassa toukokuisen sotilasvallankaappauksen jälkeen.

82-vuotias Sulak puhui vuonna 1605 kuolleesta kuningas Naresuanista seminaarissa Thammasat-yliopistossa Bangkokissa. Valituksen puheesta – jonka loukkaavaa sisältöä ei ole kerrottu – teki kaksi entistä armeijan upseeria. Sulak on tunnettu buddhalaisuuden ja Thaimaan historian tuntija sekä yhteiskunnallinen keskustelija.

Thaimaan viime kuussa nimitettyä hallitusta johtaa armeijan komentaja Prayut Chan-O-Cha. Uusi hallitus on sanonut, että Thaimaan monarkian suojeleminen on sen päätehtäviä.

Viime aikoina syytteitä ovat saaneet etenkin punapaitojen tukijat

Thaimaassa on maailman ankarimpana pidetty majesteettirikoslaki, joka suojelee kuningasta, kuningatarta, kruununperillisiä sekä sijaishallitsijaa. Tuomio voi olla kolmesta viiteentoista vuotta vankeutta. Monien asiantuntijoiden mukaan lain ei pitäisi koskea menneitä kuninkaita, mutta ainakin yksi tuomio on annettu historiallisen kuninkaan loukkaamisesta.

Perustuslain pykälä 112 ei tarkkaan määrittele mikä on majesteettirikos. Syytteitä ovat vuosien varrella saaneet niin poliitikot kuin humalassa kuninkaan kuvia töhrineet turistitkin. Arvostelijoiden mukaan lakia käytetään tarpeen tullen poliittisten vihollisten eliminoimiseen.

Toukokuun sotilasvallankaappauksen jälkeen syytteen on saanut ainakin 16 ihmistä. Syytettyjen joukossa on useita ns. punapaitojen tukijoita. Punapaidat tukevat toukokuussa syrjäytettyä pääministeriä Yinluck Shinawatraa ja hänen maanpaossa elävää veljeään, entistä pääministeriä Thaksin Shinawtraa.

Syytteeseen johti myös vessanseinään kirjoittelu

Viime viikolla majesteettirikossyytteen syytteen sai mies, joka töhersi ostoskeskuksen vessan seinään Bangkokissa. Sotilaat pidättivät 67-vuotiaan Opas Charnsooksain sen jälkeen, kun hänen puuhastelunsa oli tallentunut turvakameraan.

– Hän on tunnustanut rikoksensa, armeijan upseeri Burin Thongprapai kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Vessakirjoitusten sisältöä ei ole kerrottu, mutta Opasin kotoa takavarikoitiin armeijan edustajan mukaan ns. punapaitoja tukevaa aineistoa.

Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej 64. kruunajaisvuosijuhlassa Bangkokissa 5. toukokuuta 2014
Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej 64. kruunajaisvuosijuhlassa Bangkokissa 5. toukokuuta 2014EPA

Kriisin taustalla huoli monarkian tulevaisuudesta

Sotilaat ottivat toukokuussa vallan sen jälkeen, kun ns. keltapaitojen katuprotestit olivat jatkuneet kuukausia. Keltapaitojen päävaatimus oli pääministeri Yingluckin ero. Sotilaskaappaus toteutti käytännössä keltapaitojen toiveen. Monet keltapaidat ovat kiihkeitä monarkian kannattajia.

Thaimaan vuosia kestäneen poliittisen kriisin taustalla on pitkälti huoli monarkian tulevaisuudesta nykyisen kuninkaan, Bhumibol Adulyadejn, jälkeen. Bhumibol täyttää joulukuussa 87 vuotta. Hän on sairastellut pitkään ja on hovin mukaan nyt sairaalassa toipumassa sappikivileikkauksesta.

Kiihkeimpien punapaitojen vastustajien mukaan punapaidat pyrkivät kumoamaan monarkian. Punapaidat kiistävät tämän. Bhumibol on ollut erittäin suosittu ja häntä pidetään kansaa yhdistävänä hahmona. Hänen seuraajastaan, prinssi Vajiralongkornista, ei ajatella samaa.

Ihmisoikeusaktivistien tilanne huonontunut

Amnesty International ja YK ovat ilmaisseet huolensa Thaimaan ihmisoikeuksien ja sananvapauden tilasta toukokuun sotilasvallankaappauksen jälkeen. Amnestyn mukaan majesteettirikossyytteen on saanut mm. taksikuski, jonka mielipiteet loukkasivat asiakkaan mukaan kuningasta.

YK:n Kaakkois-Aasian toimisto raportoi viime kuussa mm. ihmisoikeusaktivistien painostuksesta. Useita sotilaaskaappausta vastustaneita ihmisiä on pidätetty ja joitakin myös tuomittu.