Soini: Puolustusyhteistyön tiivistäminen Ruotsin kanssa on paikallaan

Ykkösaamussa vieraillut Timo Soini näkee mahdollisuuksia etenkin meri- ja ilmavalvonnassa. Venäjän aktiivisuutta hän pitää tosiasiana, joka on otettava huomioon.

politiikka
Timo Soini.
Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini.Yle

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistäminen on paikallaan, totesi ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja, Timo Soini (ps.) Yle Radio 1:n Ykkösaamussa. Etenkin meri- ja ilmavalvonnassa on Soinin mukaan paljon mahdollisuuksia ja syytä yhteistyöhön.

Suomella ja Ruotsilla on näissä asioissa Soinin mukaan erilaisia vahvuuksia. Hän pitää erityisen tärkeänä tiedonvaihtoa.

– Meilläkin on laajat vesistöt, mutta on parempi, ettei spekuloida. Venäjä on aktiivinen maalla, merellä ja ilmassa. Se on tosiasia, joka on otettava huomioon, Soini toppuuttelee.

Soini uskoo Ruotsin haluavan nyt täyttä näyttöä. Maan puolustusvoimat aloitti etsintäoperaation Tukholman saaristossa perjantaina. Ruotsi on kutsunut toimia tiedusteluoperaatioksi. Ruotsin puolustusvoimat aikoo täsmentää tietoja sen jälkeen, kun operaatio on loppunut.

– Näissä asioissa on oltava äärimmäisen tarkka, muuten uskottavuus kärsii. En lähde opastamaan ja moittimaan, mutta virheissä pitää olla nollatoleranssi. Muuten ihmiset kysyvät, missä muussa ollaan pielessä, jos jossakin ollaan pielessä, Soini viittaa tuoreisiin tietoihin, että Ruotsin puolustusvoimat antoi tarkoituksella epätäsmällistä tietoa sukellusvene-epäilyn havaintopaikasta.

Sunnuntaina puolustusvoimat kertoi valokuvasta, jossa näkyy vedenpinnan yläpuolella "epäilty vedenalaisen laitteen osa". Ruotsin television SVT:n mukaan kuva on otettu muualla kuin missä puolustusvoimat kertoi sen otetun.