Kuluneet 12 kuukautta tilastoidun historian lämpimin vuosi

Viimeisten 12 kuukauden aikana marras-, touko-, kesä-, elo- ja syyskuun keskilämpötilat ovat olleet mittaushistorian lämpimimmät. Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio pitää todennäköisenä, että maapallon keskilämpötilaa nostava sääilmiö kehittyy loppuvuonna Tyynelle valtamerelle.

luonto
Turistit kuvasivat toisiaan lämpömittarin alla Andalucian Cordobassa, Etelä-Espanjassa 16. heinäkuuta. Mittari näytti neljääkymmentäyhdeksää astetta.
Turistit kuvasivat toisiaan lämpömittarin alla joka näytti 49 astetta, Andalucian Cordobassa, Etelä-Espanjassa 16. heinäkuuta 2014EPA

Kuluneet 12 kuukautta, eli ajanjakso viime vuoden lokakuusta tämän vuoden syyskuuhun ovat olleet maapallon tilastoidun ilmastohistorian lämpimimmät. Asiasta kertoo Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa oli jo aiemmin julkistanut omat mittauksensa, joiden mukaan tämän vuoden syyskuu oli mittaushistorian lämpimin. Vertailukelpoinen aineisto alkaa vuodesta 1880.

Tämän vuoden touko-, kesä- ja elokuu on mittauksissa todettu ennätyslämpimiksi. Huhtikuunkin keskilämpötilan arvioitiin alustavissa mittauksissa lyöneen aiemman ennätyksen, mutta kun lukemat tarkastettiin, todettiin sen olleen mittaushistorian toiseksi lämpimin.

NOAA:n ilmastotutkija Jessica Blunden muistuttaa, että myös viime vuoden marraskuu todettiin tilastohistorian lämpimimmäksi marraskuuksi. Kun tämä otetaan huomioon, kulunut vuosi on lämpimin 12 kuukauden jakso, mistä luotettavaa tilastoaineistoa on kerätty.

Kalenterivuosina mitattuna tähän mennessä lämpimin vuosi on ollut 1998. Ilmastotieteilijät muistuttavat, että tuolloin vuosi alkoi voimakkaan el Nino -sääilmiön vaikutuksessa. Tyynellä valtamerellä esiintyvä El Nino -ilmiö nostaa maapallon keskilämpötilaa. Tänä vuonna el Ninoa ei ole ollut, mutta on todennäköistä, että loppuvuodeksi se syntyy, ilmastotutkijat ennustavat.

Jos näin käy, tästä vuodesta muodostuu suurella todennäköisyydellä mittaushistorian lämpimin. Lisäksi on todennäköistä, että ensi vuosi lyö tämänkin vuoden lämpöennätykset.

Kun tutkitaan kuukausien keskilämpötilojen ennätyksiä, vanhin lämpimyysennätys on vuodelta 1997, ilmastotutkija Blunden kertoo. Sen sijaan uusin kylmyysennätys on vuodelta 1916.

Lähteet: AP