Näillä ohjeilla ujokin onnistuu small talkissa

Aamu-tv:ssä vieraillut tapakouluttaja kehottaa miettimään puheenaiheita etukäteen valmiiksi, mutta suosittelee välttämään vitsailua tai puhetta sairauksista, uskonnosta ja politiikasta.

Aamu-tv
Tapakouluttaja Merja Helaniemi
Mitä virkaa small talkilla on? Mikä on parastapa aloittaa jutustelu vieraiden ihmisten kanssa esimerkiksi juhlissa? Mitä aiheita kannattaa välttää? Vinkkejä jutusteluun Aamu-tv:ssä antoi tapakouluttaja Merja Helaniemi.

Tapakouluttaja Merja Helaniemi tietää, että suomalaiset vierastavat sanaparia "small talk". Se tarkoittaa monelle tyhjän puhumista ja jäykkyyttä. Siksi Helaniemi puhuukin mielummin jutustelusta, rupattelusta tai tutustumiskeskustelusta.

– Uudessa, oudossa paikassa tai tilanteessa täytyy aluksi keskustella kepeästi, jotta pääsee tutustumisen alkuun. On vaikeaa heti lähteä keskustelemaan politiikasta tai arvoista, muistuttaa Helaniemi.

Mutta miten onnistua luontevassa jutustelussa niin vieraita ihmisiä pullistelevissa juhlissa kuin naapurin kanssa omalla pihallakin?

Merja Helaniemen vinkit:

1. Ota kiinni paikasta ja ajasta. Puhu tilasta, jossa olette tai vaikka siitä, miten tunnette tilaisuuden järjestäneen henkilön.

2. Esitä kysymyksiä, mutta kerro samalla itsestäsi jotakin. Näin keskustelukumppani saa jotakin, mistä jatkaa juttua.

3. Vältä sairauksista, uskonnosta ja politiikasta puhumista. Sen sijaan muut ajankohtaiset aiheet, kuten urheilukilpailut, ovat hyviä keskustelunaiheita.

4. Älä kerro vitsejä. Kepeä leikinlasku sopii, mutta jos ei tunne toisen huumorintajua, vitsien kanssa kannattaa olla varovainen.

5. Jos ujostuttaa, kannattaa miettiä muutama hyvä keskustelunaihe etukäteen valmiiksi - esimerkiksi joku päivän kiinnostava uutinen. Älä jää nurkkaan tuijottamaan tapettia, vaan mene rohkeasti muiden seuraan. Jos keskusteluun osallistuminen jännittää, voi aluksi vain kuunnella muita.

6. Paina mieleen muutama asia keskustelukumppanista. Seuraavalla kerralla jutustelu on helpompi aloittaa, kun voi kysyä suoraan esimerkiksi toisen harrastuksista.