Tutkija: Sukellusvenejahti tuskin alkoi pelkkien näköhavaintojen perusteella

On loogista, ettei Ruotsin puolustusvoimat paljasta kaikkea mahdollisen sukellusveneen etsimisestä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ylen aamu-tv:ssä.

Ulkomaat
Charly Salonius-Pasternak ja Jon von Weissenberg.
Ruotsalaismedian mukaan Ruotsin vesillä olisi liikkunut venäläinen pienoissukellusvene. Onko Ukrainan kriisi muuttanut Itämeren turvallisuuspoliittista merkitystä? Entä miten Suomessa toimittaisiin, jos Turun saaristossa havaittaisiin vastaavaa? Aiheesta keskustelivat Aamu-tv:ssä Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja Maanpuolustuskorkeakoulun laivastotaktiikan pääopettaja Jon Von Weissenberg.

Ruotsin puolustusvoimien laajat etsinnät mahdollisen sukellusveneen löytämiseksi eivät ole toistaiseksi tuottaneet tulosta.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleet Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja Maanpuolustuskorkeakoulun merisotaopin pääopettaja, komentaja Jon von Weissenberg ovat vakuuttuneita siitä, että Tukholman saaristosta etsitään sukellusvenettä tai jonkinlaista sukelluslaitetta.

Salonius-Pasternak ei usko, että Ruotsin puolustusvoimat olisi aloittanut näin suurta operaatiota pelkästään muutaman kansalaisen näköhavainnon perusteella.

– On luultavasti muitakin syitä, joista me emme tiedä. On täysin loogista, että he eivät myöskään kerro, koska se ehkä paljastaisi jotain heidän suorituskykyjään. Se, että he ovat laittaneet merkittävän osan koko laivastostaan tähän yhteen operaatioon, kertoo siitä, ettei sitä tehty vain yhden tai kahden "ehkä se oli valas, ehkä ei" -havainnon perusteella, Salonius-Pasternak sanoi.

Ruotsin puolustusvoimat on myöntänyt antaneensa tarkoituksella epätäsmällistä tietoa sukellusvene-epäilyn havaintopaikasta, kertoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT maanantai-iltana.