1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Yli 2 miljoonaa paria rintaliivejä sekajätteisiin vuosittain – tässä oikea tapa liivien hävittämiseen

Suomessa heitetään satoja ja tuhansia rintaliivejä vuosittain roskiin sekajätteen sekaan. Useimmissa rintaliiveissä on nykyään puuvillan ja lycran lisäksi myös metallia, ja jätehuollon näkökulmasta ne tulisikin kierrättää siinä missä muutkin jätteet.

ilmiöt
Rintaliivit tipahtavat roskikseen.
Ari Huomolin / Yle

Kun rintaliivit tulevat käyttöikänsä päähän, on yleisin tapa linkaista liivit roskiin sekajätteen sekaan. Harvoin tulee kuitenkin ajatelleeksi, että liki kaikissa rintaliiveissä on metallia enemmän tai vähemmän. Hakaset ovat yleensä metallia ja useimmissa rintaliiveissä on metalliset kaarituet. Jätehuollon näkökulmasta rintaliivit tulisikin purkaa osiin ennen roskiin laittamista.

– Kyllähän ne rintaliivit tulisi kierrättää siinä missä muutkin jätteet. Metallit tulisi erotella ja laittaa metallin keräykseen. Kangasosille ei omaa kierrätysastiaa ole, vaan ne menevät samaan astiaan polttoon menevän sekajätteen kanssa, Maria Laine Metsä-Sairilan jätekeskukselta Mikkelistä kertoo.

Laine kuitenkin suosittelee miettimään, ovatko liivit oikeasti jo käyttökelvottomat, vai voisiko niitä vielä kierrättää kirpputorin tai vaatekeräyksen kautta. Vaatteiden kierrätyksestä jätekeskukselle tulee jonkin verran kyselyitä ja käyttökelpoiset vaatekappaleet suositellaan ensisijaisesti laitettavaksi vaatekeräyslaatikoihin.

Yleensä tytöt alkavat käyttää rintaliivejä 11-14-vuotiaina. Tilastokeskuksen tietojen mukaan Suomessa elää yli 2,3 miljoona yli 14-vuotiasta naista. Kun suositusten mukaan rintaliivit tulisi uusia kerran pari vuodessa, on jätekeskuksiin päätyvien liivien määrä melkoinen.

Rintaliivit mallinuken päällä.
Ari Huomolin / Yle

Sekajätteen sekaan menevät rintaliivit kuljetetaan esimerkiksi Mikkelin alueelta Kotkaan hyötyvoimalaan, jossa käsitellään yli puolen miljoonan suomalaisen kierrättämättä jääneet roskat. Sekajätteet hävitetään polttamalla, ja tässä prosessissa metalli ei ole hyväksi.

– Rintaliivien kaarituet eivät meillä ole se isoin ongelma, sillä metallin määrä on yksittäisessä rintaliivissä niin pieni. Mutta lähtökohtahan on tietenkin, että kaikki metallit erotellaan ennen hyötyvoimalaan tuomista. Meillä jopa 14 prosenttia poltetun jätteen tuhkasta voi olla erilaisia metalleja, ja niitä sieltä seasta sitten siivilöidään ja kierrätetään eteenpäin, kertoo Kotkan Energian tuotantojohtaja Sami Markkanen

Rintaliiveistä on moneksi – vaikka pesäpalloräpyläksi

Myös Markkanen painottaa miettimään kaikille tavaroille mahdollisia uusia käyttötarkoituksia. Ajatuksena on että jätelaitos olisi se vihonviimeinen paikka johon tuote joutuisi. Käsityöihmiset ovat keksineet nerokkaita käyttötarkoituksia vanhoille rintaliiveille. Nettiblogien mukaan pitsiset liivit taipuvat erilaisiksi (siirryt toiseen palveluun)käsilaukuiksi. Keskustelupalstoilla rintaliiveistä kerrotaan tehneen riippumattoja lemmikkieläimille, mobileja vauvoille ja säilytyslokerikkoja pienille esineille. Hurjimmissa visioissa vanhoista rintaliiveistä suunniteltiin tehtäväksi pesäpalloräpylöitä.

Rintaliivejä ammatikseen käsittelevä Sirun liivisopin yrittäjä Johanna Marttinen kertoo, että jokaisella naisella tulisi olla vähintään kolmet hyvät liivit vaatekaapissaan.

– Yhdet liivit ovat päällä, toiset pesussa ja kolmannet lepäävät kaapissa. Näin liivien käyttöikä pitenee huomattavasti.

Nyrkkisääntönä Marttinen pitää sitä, että kun uudet liivit hankkii, tulee vähintään yhdet vanhat liivit heittää pois.

– Monesti kuulee, että ihmiset ottavat vanhat virttyneet liivit urheilukäyttöön. Tämä on väärin sillä urheillessa rinnat kaipaavat erityisen paljon tukea, mitä vanhat venähtäneet liivit eivät kyllä tuo.

Hanki aina uudet

Vaikka kirpputoreilla näkee usein rintaliivejä myytävän, ei Johanna Marttinen suosittele käytettyjen rintaliivien hankkimista.

– Rintaliivien myymiseen kirpputorilla on aina jokin syy. Jos liivit ovat venyneet ja vanuneet itselle huonoksi, eivät ne kyllä istu toisenkaan päälle. Voidaanhan kirppareillakin myydä uusia liivejä, jos on väärä koko tai malli sattunut epähuomiossa matkaan. Mutta kyllä pääsääntöisesti suosittelen naisten hankkimaan laadukkaat ja oikean kokoiset liivit ammattiliikkeestä.

Istuvien ja laadukkaiden rintaliivien löytäminen ei ole itsestäänselvyys. Kun yhdet hyvät löytää, voi niistä olla vaikea luopua. Johanna Marttinen tietää kertoa, että on liivejä joita voi tuunata esimerkiksi kaarituen katketessa.

– On joitakin rintaliivimalleja, joihin saa irtonaisina kaaritukia ostettua ja vaihdettua. Mutta niin ei tule tehdä, että kaarituellisista liiveistä nykäisee itse rikkinäiset tuet irti ja jatkaa liivien käyttöä. Jos kaarituki on alun perin laitettu liiviin, ei se ilman tukea enää istu ja tue kunnolla.

Lue seuraavaksi