1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Nuorisoväkivaltaa ehkäisevän yhdistyksen perustaja: Pikkulapsesta lähtien otetaan mallia aikuisista

Non Fighting Generation -yhdistyksen perustaja Timo Purjo huomauttaa, että myös aikuisten käyttäytymisessä on parantamisen varaa. Esimerkki on paras kasvattaja, hän sanoo.

Ylen aamu
Timo Purjo
Nuorten väkivallasta on keskusteltu paljon viime viikkoina. Ovatko nykynuoret väkivaltaisempia kuin aiemmat? Entä mistä nuorten väkivalta kertoo ja miten siihen pitää suhtautua? Aihetta Aamu-tv:ssä pohti pitkän linjan nuorisotyöntekijä ja kehitysjohtaja Timo Purjo Non Fighting Generationista.

Nuorisoväkivaltaa ehkäisevän yhdistyksen Non Fighting Generationin perustaja Timo Purjo korostaa aikuisten roolia nuorten väkivaltaisen käytöksen taustalla. Purjo sanoo parin viikon takaisen uutisen pääkaupunkiseudun väkivaltaisista nuorisoporukoista herättäneen hänet ajattelemaan, mitä aikuiset ovat tehneet väärin ja huonosti.

– Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että pikkulapsesta lähtien lapset ja nuoret ottavat vaikutteita ja mallia aikuisista, Purjo pohti Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Hän huomautti, että myös aikuisten käyttäytymisessä on parantamisen varaa.

– Me ihmiset kohtelemme toinen toisiamme huonosti, siitä tämä kaikki johtuu.

Purjon mielestä koko aikuissukupolvella on yhteisvastuu tulevasta sukupolvesta.

Kuritusväkivallan vähentyminen vähentänyt nuorten väkivaltaa

Purjon mukaan tutkimuksissa on todettu väkivallan vähentyneen 12–15-vuotiaiden keskuudessa. Tämän hän arvelee johtuvan siitä, että vanhempien lapsiinsa kohdistama kuritusväkivalta on vähentynyt.

– Tukistaminen, piiskaaminen, kaikenlainen fyysinen ja henkinen rankaiseminen on vähentynyt ja samanaikaisesti se on vaikuttanut juuri näihin nuorempiin 12–15-vuotiaisiin siten, että myöskin he ovat vähentäneet väkivaltaisuutta toisiinsa ja muihin kohdistuen.

Purjon mukaan kyseessä on selkeä riippuvuussuhde, jonka merkitystä ei ole kunnolla ymmärretty.

– Väkivalta, jota Suomessa esiintyy on meidän jokaisen käsissä, me jokainen voimme vaikuttaa siihen.

Taustalla rakkauden puute ja hylätyksi tulemisen kokemus

Itsekin nuorena väkivaltaan turvautunut Purjo sanoo, että väkivaltainen käyttäytyminen lähtee rakkauden puutteesta, hylätyksi tulemisen kokemuksesta ja siitä, ettei saa arvostusta ja myönteistä huomiota.

– Minua ei kukaan auttanut ja tukenut silloin, kun itse oireilin ja pyörin ihan vastaavissa jengeissä kuin mistä on viime aikoina ollut puhetta, Purjo muistelee.

Hän huomauttaa, että nuoret tarvitsevat tukea ja apua löytääkseen suunnan kohti hyvää elämää.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä...Aina on mahdollisuus vaikuttaa myönteisesti kehen tahansa.

Lue seuraavaksi