1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokoomusvaltuutettu: Pelkäsin, etten tule hyväksytyksi, ellen aja Kurikan erottamista ryhmästä

Kajaanin Kokoomuksen puheenjohtajan paikalta viikonvaihteessa eronnut Pasi Savolainen toivoo, että hän ja ryhmästä toukokuussa erotettu Elina Kurikka perustavat uuden valtuustoryhmän.

politiikka
Kajaanin kaupunginvaltuuttettu, kokoomuksen Pasi Savolainen.
Katja Oittinen / Yle

– Toivon, että muutkin kokoomuksen valtuustoryhmän jäsenet havahtuvat tilanteeseen. Tiedän, että ryhmässä on myös muita, jotka ajattelevat niin kuin minä ja Elina, kokoomusvaltuutettu Pasi Savolainen sanoo uuden valtuustoryhmän perustamisesta.

– Näyttää todennäköisemmältä, että perustamme uuden ryhmän kuin että jatkan valtuustotyöskentelyä nykyisessä ryhmässä.

Loppuvuoden ajan Savolainen on sivussa sekä valtuusto- että lautakuntatyöskentelystä henkilökohtaisten syiden vuoksi, mutta hän kuuluu edelleen kokoomuksen valtuustoryhmään Kajaanissa.

– Olen lähettänyt valtuustoryhmälle sähköpostin asiasta, ja se on ryhmän puolelta myös kuitattu huomioiduksi. En ymmärrä ryhmän puheenjohtajan paheksuntaa siitä, etten ole asiasta hänelle ilmoittanut. Yksinomaan hänelle en ole asiasta kertonut, vaan koko ryhmälle. Myös kaupungille olen asiasta ilmoittanut, ja saanut tsemppiviestejä sieltäkin suunnasta.

Erottamispäätöksestä epäröintiä

Toukokuussa Savolainen ajoi Elina Kurikan erottamista valtuustoryhmästä, mutta lauantaina hän kertoi julkisuuteen, että pitää Kurikan erottamispäätöstä perusteettomana. Yle Kainuun haastattelussa hän sanoo, ettei uskaltanut tehdä asialle tuolloin mitään.

– En ole jälkeenpäinkään asiaa miettiessäni löytänyt järkevää syytä Kurikan erottamiseksi. Korostan, että olin yksi heistä, jotka vaativat erottamista, koska pelkäsin, etten tule hyväksytyksi, ellen erottamista vaadi. Mielestäni Elina koki vääryyden, mutta koin, että jos puolustan Kurikkaa erottamisprosessissa, niin minutkin torpataan.

Minua ei suoranaisesti painostettu, mutta ilmeet ja eleet antoivat ymmärtää mitä tilanteessa tulee tehdä.

Pasi Savolainen

– Itsesuojeluvaisto iski päälle, ja oli helpompaa kääntää tilanne Kurikan syyksi. Minua ei suoranaisesti painostettu, mutta ilmeet ja eleet antoivat ymmärtää mitä tilanteessa tulee tehdä. Siinä on toki omaakin tulkintaa, ja teinhän minä itse kuitenkin sen päätöksen. Erottamispäätös oli yksimielinen, mutta pöydän ympärillä oli muitakin, jotka laillani epäröivät erottamista, Savolainen arvioi.

Pasi Savolainen kertoo, että on pitänyt nykyisin sitoutumattomien valtuustoryhmässä toimivan Elina Kurikan kanssa yhteyttä.

– Meillä on hyvät välit, ja hän on alusta asti ymmärtänyt, miksi olen toiminut näin.

Lue seuraavaksi