Tuhansista rintaliiveistä koottu tilateos muistuttaa rintasyövästä

Rintasyöpäpotilaiden tueksi tehty tilateos saapui kiertueellaan Tampereelle. Lähes 5 000 suomalaisnaista saa vuosittain rintasyöpädiagnoosin.

kulttuuri
Rintaliivitilateos Tampereen pääkirjastossa Metsossa

Rintasyövän sairastaneet naiset ovat luoneet lahjoitetuista rintaliiveistä kiertävän tilateoksen, joka on parhaillaan esillä Tampereen pääkirjastossa Metsossa. Tuhannet naiset ovat osallistuneet teoksen luomiseen lahjoittamalla rintaliivejään - kaikkiaan yli 4 500 kappaletta.

Teos on osa rintasyöpäyhdistysten ja lääkeyhtiö Rochen Kanssasi-kampanjaa, jolla halutaan lisätä tietoa taudista. Tiina Aaltonen MC Siskot - Rintasyöpäkuntoutujien yhdistyksestä kertoo, että joskus tutkimuksia pitää vaatia lääkäriltä.

Aina, kun on kyhmy, se pitää tutkia. Vaikka kuulee kaivatut sanat "ei se ole syöpää", sitä ei valitettavasti saa uskoa.

Tiina Aaltonen

– Esimerkiksi nuorille sairastuneille lääkärit ovat sanoneet, että olet niin nuori, ettei se voi olla syöpä. Mutta me haluamme painottaa, että aina, kun on kyhmy, se pitää tutkia. Vaikka kuulee kaivatut sanat "ei se ole syöpää", sitä ei valitettavasti saa uskoa.

Joka kahdeksas nainen sairastuu

Vuosittain lähes 5 000 suomalaisnaista saa rintasyöpädiagnoosin. Tampereen yliopistosairaalan vastuualueella huonoja uutisia saa vuosittain tuhat naista. Joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään jossain elämänsä vaiheessa.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa syöpä havaitaan, sitä paremmat mahdollisuudet siitä on toipua kokonaan. Kampanja muistuttaa, että toivoa on aina.

Rintaliiveistä koottu tilateos
Kanssasi-tilateos matkaa Tampereelta Oulun ja Kuopion kautta Helsinkiin.Jaana Holopainen / Yle

Rintaliiviteos on nähtävillä Metsossa 25. lokakuuta saakka. Lisäksi näyttelyn yhteydessä pidetään Museokeskus Vapriikissa avoin yleisöluento rintasyövästä tiistai-iltana 21.10 kello 18.00–20.00. Ohjelmassa on puheenvuoroja rintasyövän kehittyvistä hoidoista ja vertaistuesta.

Tampereelta tilateos matkaa Oulun ja Kuopion kautta Helsinkiin. Näyttelyssä on esillä myös lähes 250 viestiä, joita rintaliivinsä lahjoittaneet ovat lähettäneet tutuille ja tuntemattomille rintasyöpään sairastuneille.