Kolesterolilääkkeet pienentävät rintasyöpäpotilaiden kuoleman riskiä

Tampereen yliopiston ja yhdysvaltalaisen huippuyliopiston tutkimuksessa havaittiin, että varsinkin jo ennen rintasyöpädiagnoosia aloitettu statiinilääkitys alensi rintasyöpäkuolleisuutta.

Kotimaa
Röntgenkuva kasvaimesta rinnassa
YLE

Kolesterolilääkeiden vaikutuksesta rintasyöpäkuolleisuuteen on saatu rohkaisevaa tietoa. Tampereen yliopiston ja yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että riski kuolla rintasyöpään laskee kolesterolilääkeryhmä statiineja syöneillä muihin rintasyöpäpotilaisiin verrattuna.

Rekisteritutkimuksessa käytiin läpi yli 30 000 Suomessa vuosina 1995-2003 todettua naisten rintasyöpätapausta.

Tampereen yliopiston tiedotteen mukaan statiinit alensivat potilaiden kuoleman riskiä sekä jo ennen rintasyöpädiagnoosia että diagnoosin jälkeen aloitettuina. Kaikkein selvin yhteys oli kuitenkin pitkäaikaiseen ennen syöpädiagnoosia alkaneeseen käyttöön.

Naisilla, jotka olivat käyttäneet statiineja vähintään neljä vuotta säännöllisesti ennen diagnoosia, oli alentunut syöpäkuoleman riski, vaikka heillä olisi todettu kaikkein vaarallisin tautimuoto eli etäpesäkkeinen rintasyöpä.

Tutkimus osoittaa, että statiinien kaikkia etuja ei ilmeisesti vielä tunneta ja että lääkeryhmän vaikutuksia rintasyöpäpotilailla kannattaa selvittää lisätutkimuksissa.