Sytykettä sammuville asuntomarkkinoille? Kuopiossa remontoidaan asuinkäyttöön vanhoja teollisuusrakennuksia

Kuopiossa on uudistettu useita iäkkäitä arvokiinteistöjä asumiskäyttöön. Seuraavan parin vuoden aikana uusia asuntoja saadaan ainakin neljään kohteeseen, muun muassa vanhaan myllyyn ja kouluun.

Kotimaa
Asunto remontissa.
Niiralan Kulman entisiin tiloihin rakennetaan asuntoja. Vanhat takat jäävät huoneistoihin – tosin vain koristekäyttöön.Varpu Mäntymäki / Yle

Kuopiossa valmistuu runsaasti uusia asuin- ja liiketiloja vanhoihin arvokiinteistöihin. Suojeltavia tai muuten arvokkaita kohteita on muutettu asuinkäyttöön jo 1990-luvulla, mutta myös tulevina vuosina monia vanhoja rakennuksia muutetaan kodeiksi kuopiolaisille.

Kuopiolaiset rakentajat uskovat, että historiallisilla kohteilla on kysyntää muuten hiljenneillä markkinoilla. Kuopiossa on vapautunut runsaasti kiinteistöjä viime vuosina esimerkiksi yritysten siirtyessä uusiin toimitiloihin.

– Perimmäinen syy vanhojen kiinteistöjen muuttamiseen on tarjonta. Kun rakennuksia ei ole ollut tarvetta pitää aiemmassa käyttötarkoituksessa, niistä voi tehdä uusia liiketiloja tai asuntoja. Ennalta ei pystytä kovin pitkälle arvioimaan mitä rakennuksia seuraavaksi vapautuu, yleensä uudet kohteet tulevat tietoon aivan yllättäen, sanoo Kuopion asuntotoimenjohtaja Hannu Harjunheimo.

Tulevina vuosina asuntoja voi vuokrata tai ostaa ainakin seuraavista arvokiinteistöistä:

1) Gustav Raninin vanha mylly

Vanhan Myllyn rakennukseen Satamakadulle valmistuu 44 erikokoista kaupunkiasuntoa keväällä 2016. Pienin asunto on 28 neliömetriä ja suurin lähes 170 neliömetriä. Puolet asunnoista ja kaikki suurimmat asunnot on jo varattu. Suojeltu ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä myllyrakennus kunnostetaan Museoviraston kanssa. Myllyn vanhimmat osat ovat vuodelta 1859.

Katutasoon tulee lisäksi kiinteistöjä. Viereisellä tontilla sijaitsevat Lignell & Piispasen likööritehtaan entiset tilat puretaan vuonna 2015 ja paikalle rakennetaan uusi asuin- ja liikerakennus Gustavinkartano. Oy Gustav Ranin ja Lignell & Piispanen muutti uusiin tiloihin Kuopion Siikaniemeen vuonna 2011.

Gustav Raninin Wanha mylly.
Jukka Eskanen / Yle

2) Kuopion vanha osuusmeijeri

NCC rakentaa 11 omistusasuntoa ja yhden liiketilan Kuopion vanhan osuusmeijerin tiloihin osoitteeseen Kauppakatu 7. Vanhaa rakennusta puretaan osin, mutta siitä säilytetään myös rakenteita ja piirteitä uuteen asuinkiinteistöön, Valionporttiin. Rakennuksen on tarkoitus valmistua vuoden 2015 loppupuolella.

Kuopion Osuusmeijerirakennuksen on suunnitellut J. V. Strömberg vuonna 1906. Tontilla sijaitsi aikoinaan myös meijerin maito- ja leipäkauppa, jossa myytiin maitoa, kermaa ja piimää suoraan suurista tonkista.

Kuopion vanha osuusmeijeri.
Antti Karhunen / Yle

3) Niiralan kulman entiset toimitilat

Vuonna 1901 Vuorikadulle valmistunutta vihreää puutaloa entisöidään parhaillaan. Talon ulkoseinät on muun muassa maalattu vaaleanharmaiksi. Rakennukseen valmistuu yhteensä kahdeksan asuntoa. Asuntoja on vielä varattavissa. Kiinteistöön valmistuu muun muassa yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Suurin asunto on yli 100 neliömetriä.

Kuopiolaisen Rakennustyö Salminen Oy:n työt valmistuvat arviolta tammikuussa 2015. Vuokra-asuntoja tarjoava Niiralan Kulma muutti Vuorikadulta uusiin tiloihin vuonna 2013. Yritys tarvitsi suurempia tiloja toiminnan laajentumisen vuoksi.

Niiralan Kulman entinen talo remontissa.
Niiralan Kulman entistä toimitilaa remontoidaan parhaillaan asuinkäyttöön.Varpu Mäntymäki / Yle

4) Männistön koulu

Kuopion Männistön kaupunginosaan valmistuu yli 150 huoneistoa ikäihmisille. Mäntykampuksen asunnot sijoittuvat 1930-luvulla rakennetun ja suojeltun Männistön koulun tontille. Vanha koulu saneerataan palvelu- ja vuokra-asunnoiksi. Asuntojen on tarkoitus valmistua jo joulukuussa 2014.

Männistön koulu Kuopiossa.
Antti Karhunen / Yle

5) Kanttila

Minna Canthin entiseen asuintaloon ja kauppaan on alustavasti suunniteltu toistakymmentä asuntoa. NCC:n omistama rakennus on kuitenkin tällä hetkellä myynnissä ja NCC aikoo aloittaa vuodenvaihteen jälkeen poikkeuslupaprosessin. Kanttilan muutos- ja korjaustyöt alkaisivat aikaisintaan parin vuoden päästä.

Kanttilan seinä Kuninkaankadun puolelta.
Mika Moksu / Yle

6) Vanha aseman alue

Pohjolankadun lähettyvillä sijaitsevalle vanhan aseman alueelle on tuleville vuosille suunnitteilla muun muassa asuinrakennuksia. Kaavahakemuksia ei ole alueesta vielä tehty, mutta NCC:llä on suunnitelmissa hyödyntää esimerkiksi vanhaa Veturitallia ja Asemapäälliköntaloa. Vanhan aseman alueella on runsaasti suojeltuja rakennuksia.

Vanha aseman alue Kuopiossa.
Antti Karhunen / Yle

 

Vaatetehdas ja lääketukkukauppa muuttuivat asuintaloiksi

Kuopion keskustassa on entisöity useita vanhoja rakennuksia asuinkäyttöön jo 1990-luvulla. Esimerkiksi nämä kiinteistöt ovat yritystoiminnan jälkeen muuttuneet kuopiolaisten kodeiksi.

7) Turon tehdas

Lujatalo uudisti vanhan tehdaskiinteistön ja rakensi sinne 68 asumisoikeusasuntoa. Kiinteistö valmistui tänä vuonna ja asukkaat pääsivät muuttamaan sisään elokuussa. 1940-luvulla valmistunut tehdaskiinteistö on suojelukohde, jonka julkisivuun ei voi tehdä suuria muutoksia. Oy Turo Tailor Ab on suomalainen vuonna 1938 Kuopioon perustettu vaatetuskonserni, joka valmistaa miesten vaatteita. Tuotanto lopetettiin Suomessa vuonna 2009.

Turon talo Niiralassa
Keijo Salokangas / Yle

8) SOK:n Kuopion aluekonttori

Kuopion satamassa sijaitseva SOK:n entinen aluekonttori muutettiin asuinkäyttöön 1990-luvulla. Minna Canthin kadulla, Kuopion satamassa, sijaitsevassa valkoisessa talossa on useita asumisoikeusasuntoja. Talo on rakennettu vuosina 1939–1941.

9) Keskusosuusliike Hankkijan toimitilat

Vuonna 1905 perustetulla Keskusosuusliike Hankkijalla oli toimitilat Kuopion satamassa Tulliportinkadun ja Satamakadun kulmassa. Ns. Hankkijan Kulma oli Suomen Maanviljelijäin kaupan käytössä. Rakennus muutettiin asuinkäyttöön 1990-luvulla. Kiinteistössä on useita asumisoikeusasuntoja.

Keskusosuusliike Hankkijan entiset tilat Kuopiossa.
Antti Karhunen / Yle

10) Savon Sanomat

Savon Sanomien entinen toimitus sijaitsi nykyisen toimituksen lähellä, Vuorikadun ja Tulliportinkadun kulmassa. Kiinteistössä on 12 vuokra-asuntoa. Rakennus otettiin asuinkäyttöön 1990-luvulla.

11) Rohtola

Lääketukkukauppa Kuopion Rohdos Oy eli ns. Rohtola sijaitsi Kuninkaankadulla vielä 1900-luvun puolivälissä. Myöhemmin yritys yhdistyi muiden lääketukkufirmojen kanssa ja uudeksi nimeksi tuli Oy Tamro Ab. Kiinteistössä on ollut 1990-luvun puolivälistä alkaen noin 20 vuokra-asuntoa senioreille.