1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onnellisuuden salaisuus selvisi Utajärvellä

Utajärven kunta on kirjannut tavoiteekseen luoda edellytyksiä onnelliselle elämälle. Onnellisuuskyselyyn vastanneet ovatkin hyvin onnellisia.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Utajärven kunta halusi tietää, kuinka onnellisia kuntalaiset ovat. Onnellisuutta kartoittavaan kyselyyn vastanneista 83 prosenttia koki olevansa onnellisia. Yli 65-vuotiaista vastaajista 100 prosenttia oli onnellisia.

Varsinkin miehille onnea toivat omat elämäntavat ja harrastukset ja niissä onnistuminen. Ystävät olivat tärkeitä. Onnistumisia oli myös töissä.

– Raha ei tuo onnellisuutta. Alle 10 000 euroa vuodessa tienaavat olivat yhtä onnellisia kuin muut ryhmät tai jopa onnellisia, kertoo Utajärven kunnan hyvinvointivastaava Hannele Karhu.

Yli 90 prosenttia vastaajista koki voivansa vaikuttaa omaan onnellisuuteensa.

Alle 10 000 euroa vuodessa tienaavat olivat yhtä onnellisia kuin muut ryhmät tai jopa onnellisia.

Hannele Karhu

– Positiivinen ajattelu ja suhtautuminen elämään auttavat. Toisia ihmisiä voi auttaa salaisestikin eli jos jollakin on parkkimittarissa loppunut aika, voi laittaa siihen parikymmentä senttiä, Karhu ehdottaa.

Fyysinen kunto huolestuttaa

Utajärvellä ollaan kyselyn mukaan tyytymättömiä toimeentuloon ja omaan fyysiseen kuntoon. Kaikki vastaajaryhmät kokivat, että näissä kahdessa asiassa olisi parantamisen varaa.

– Meillä on elinkaarimalli, jossa mietitään, miten kunta voisi olla avuksi työn, toimeentulon ja fyysisen kunnon kanssa. Kunnalla on tärkeä rooli esimerkiksi liikuntaan innostamisessa, Karhu sanoo.

Hän kertoo, että Utajärvellä kuntalaiset otetaan mukaan päätösten valmisteluun mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Meillä on käytössä vaikutusten ennakkoarviointimalli eli katsomme, mitä tietyt päätökset tarkoittavat 10 vuoden päästä. Joskus on tarpeen tehdä kalliimpi investointi nyt kuin maksaa myöhemmin kalliita laskuja, Karhu toteaa.