Total-johtajan turmassa outoja yksityiskohtia – yhtiö jatkoi toimintaa Venäjällä pakotteista huolimatta

Lennonjohto päästi lentokoneen liikkeelle, vaikka edessä oli lumiaura. Turmassa kuollut toimitusjohtaja Christophe de Margerie yritti jatkaa yhtiön toimintaa Venäjällä.

talous
Christophe de Margerie
Totalin toimitusjohtaja Christophe de Margerie.Eric Piermont / AFP / Lehtikuva

Moskovan Vnukovon lentokentällä sattuneen lentoturman tutkinta on alkanut. Turmassa ranskalaisen Total-öljy-yhtiön johtaja Christophe de Margerie sai surmansa, kun häntä kuljettanut yksityislentokone törmäsi lumiauraan, kun se oli nousemassa kiitoradalta.

Turmaa tutkii Venäjän valtiollinen ilmailukomitea, joka selvittää kaikki maassa tapahtuneet ilmailuonnettomuudet.

Jo tutkinnan alussa kävi ilmi, että kiitoradalle tulleen lumiauran kuljettaja oli humalassa.

Tutkijat selvittävät myös lennonjohdon osuutta tapahtumiin. Tutkijoita kiinnostaa, miksi lumiaura ylipäätään oli kiitoradalla, jolta lentokone oli juuri nousemassa.

Sää turmahetkellä oli huono. Moskovassa oli satamassa ensilumi, joka epäilemättä häiritsi myös lentäjän näkyvyyttä. Koko koneen kolmehenkinen miehistö sai de Margerien ohella surmansa onnettomuudessa.

Putin: Venäjän todellinen ystävä

Totalin toimitusjohtaja oli palaamassa kotimaahansa käytyään juuri muutamaa tuntia aikaisemmin neuvotteluja Venäjän pääministerin ja muun hallituksen kanssa yhtiön investointitoiminnasta Venäjällä. Total on markkina-arvolla mitaten Euroopan neljänneksi suurin öljyntuottaja, jonka tuotannosta yhdeksän prosenttia on tullut Venäjältä.

Venäjän johto onkin esittänyt surunvalittelunsa de Margerien perheelle. Presidentti Vladimir Putin sanoi de Margerien olleen Venäjän todellinen ystävä.

Totalilla oli Venäjällä kaksi suurhanketta, joita yhtiö halusi viedä eteenpäin Venäjälle asetetuista pakotteista huolimatta.

Yhtiö ilmoitti viime kuussa jatkavansa Luoteis-Siperiaan, Jamalin niemimaalle suunnitellun maakaasun nesteytyslaitoksen rakentamista pakotteista huolimatta. Laitoksen on ollut määrä aloittaa toimintansa vuonna 2017.

Totalin yhtiökumppani Jamalin kaasuhankkeessa on venäläinen Novatek-yhtiö ja sen johtaja Gennadi Timtšenko. Yhdysvallat on asettanut Timtšenkon pakotelistalleen, mikä on hankaloittanut hankkeen rahoitusta. Total ja Novatek ovat kuitenkin onnistuneet kiertämään pakotteet ja saamaan rahaa mm. Kiinasta, kertoi Wall Street Journal -leht (siirryt toiseen palveluun)i.

Toukokuussa de Margerie totesi yhtiönsä jatkavan toimintaa tavalliseen tapaan, "business as usual", vaikka Venäjälle oli asetettu pakotteita, kertoi talousuutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Toukokuussa Total solmi myös venäläisen Lukoilin kanssa yhteistyösopimuksen liuskeöljyn hyödyntämiseksi Länsi-Siperiassa, Hanti-Mansiskin alueella. Tämä hanke on nyt jäissä pakotteiden takia.

Totalin osakekurssi laski Pariisin pörssissä nopeasti aamun aikana, mutta palautui sittemmin lähelle edellispäiväistä tasoaan.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset