Uusi Kantasatama voisi työllistää 700 ihmistä – tältä se näyttäisi

Kotkan Kantasataman alueelle suunnitellaan outlet-kaupan keskusta, hotellia ja asuntoja. Myös risteilyliikenteen käynnistämistä Kotkan ja Pietarin välillä selvitetään edelleen. Ensimmäisen vaiheen pitäisi olla valmis loppuvuodesta 2016.

Suunnitelmien mukaan Kotkan historiallinen Kantasatama voisi näyttää tulevaisuudessa tältä Kuva: AHR Architects

Suunnitelmat outlet-keskuksen ja hotellin rakentamiseksi Kotkan Kantasataman alueelle etenevät. Kaupunki, kehittämisyhtiö Cursor ja hankekehittäjä GVA Sawyer esittelivät suunnitelmia keskiviikkona.Uutena kumppanina esiteltiin Milligan Retail, jolla on kokemusta outlet-kaupan kehittämisestä Euroopassa.

GVA Sawyerin toimitusjohtaja Cameron Sawyerin mukaan ensimmäisten vaiheiden investointi on noin 200 miljoonaa euroa. Se tulee työllistämään arviolta noin tuhat henkilöä rakentamisen aikana ja noin 700 henkilöä toiminnan käynnistyttyä.

Keskuksen yhteenlasketun liikevaihdon arvioidaan olevan 200 miljoonaa euroa vuodessa. Ensimmäisen vaiheen toiminnan arvioidaan käynnistyvän loppuvuodesta 2016.

Kotkan Kantasataman alueelle haluttaisiin rakentaa useita uusia ravintoloita. Kuva: AHR Architects

Outlet-keskuksen lisäksi alueelle on tulossa hotelli, ravintoloita, viihde- ja kulttuuripalveluja sekä uusia asuntoja. Selvitettävänä on edelleen myös risteilyliikenteen käynnistäminen Kotkan ja Pietarin välillä.

Kantasataman asemakaavan muutoksen luonnos on parhaillaan valmisteltavana. Se esitellään loppuvuodesta 2014.

Hankkeen taloudellisia vaikutuksia on arvioitu tämän vuoden elo-syyskuussa kansainvälisen tutkimuslaitoksen toimesta. Rakennusvaiheessa investoinnin kerrotaan luovan lähes tuhat työpaikkaa. Toimintavaiheessa pysyviä työpaikkoja syntyy yli 700 ja epäsuorat huomioiden yli 900. Verotuloihin tämä voisi tuoda jopa seitsemän miljoonan euron lisäyksen.