Neljälle sukeltajalle syytteet hylkyvarkaudesta Suomenlahdella

Kyseinen hylky makaa avomerellä lähempänä aluevesirajaa kuin mannerta noin 40 metrin syvyydessä.

Laivahylky meren pohjassa.

Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteet neljää miestä vastaan epäiltyinä varkauksista muinaismuistolain piiriin kuuluvasta hylystä. Varkauksien epäillään tapahtuneen vuonna 2011. Nimien perusteella epäillyt ovat suomalaisia. Syyttäjän mukaan he eivät ole vangittuina.

Tutkintapyynnön tapauksesta teki Museovirasto. Viraston intendentti Maija Matikka kuvailee hylyn sijaitsevan avomerellä Porvoon edustalla lähempänä aluevesirajaa kuin mannerta. Matikan mukaan hylky makaa yli 40 metrin syvyydessä.

Kyseinen hylky löytyi silloisen Merenkulkulaitoksen tutkimuksissa vuonna 2004. Museovirasto sai hylystä kuvia niistä kiinnostuneiden harrastajasukeltajien kuvattua sitä.

– Se on ollut puurunkoinen alus, noin 26 metriä pitkä ja seitsemisen metriä leveä, Matikka kertoo.

Jopa satoja vuosia merenpohjassa lojuneessa aluksessa on ollut kolme mastoa ja lastina mahdollisesti hamppua. Matikan mukaan kyseessä on tyypillinen vanha hylky siinä mielessä, ettei virastolla ole tarkkaa tietoa aluksen iästä, haaksirikkovuodesta tai alkuperästä. Syvällä olevista hylyistä on vaikea saada tietoja.

– Se voi olla 1700-luvulta tai 1800-luvulta, Matikka arvioi.

Hylkyjä on vaikea ajoittaa varmuudella niiden ulkomuodon perusteella, ajoituksen kannalta juuri hylyn esineistöllä on tärkeä rooli. Syyttäjä on vaitonainen siitä, mitä hylystä epäillään viedyn.

Muinaismuistolain mukaan hylyn katsotaan kuuluvan valtiolle, jos sen omistajaa ei tiedetä ja se on ollut uponneena yli sata vuotta.

Museovirasto teki vuonna 2011 neljä tutkintapyyntöä hylkyvarkauksista. Sekä vuonna 2012 että 2013 se teki kaksi tutkintapyyntöä, mutta näistä muista jutuista ei ole nostettu syytteitä. Tänä vuonna Museovirasto ei ole tehnyt tutkintapyyntöjä.

Matikan mukaan vastaavia tapauksia on käsitelty oikeudessa Itämeren maista ainakin Ruotsissa. Eilen nostetut syytteet käsitellään aikanaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.