Vapaaehtoisuus toimii jo nyt: Saara Reini suojeli suon lapsilleen ja lapsenlapsilleen

Isokyröläinen Saara Reini on sitä mieltä, että vapaaehtoisuus on luonnonsuojelussa hyvä lähtökohta. Reini on näyttänyt itse hyvää esimerkkiä. Hän on halunnut vaalia edesmenneen puolisonsa perintöä ja on suojellut jälkipolvilleen arvokasta luontoa – metsälammen ympäristöineen ja kahdeksan hehtaaria suota.

luonto
Saara Reini metsässä
Saara Reinillä on oma suojelualue.Anna Wikman / Yle

Tekeillä olevan soidensuojeluohjelman jäädyttäminen on synnyttänyt kiistaa siitä, voiko suoluonnon suojelu toteutua vapaaehtoisesti. Saara Reinillä on metsätila Isonkyrön Untamalassa. Nelisen vuotta sitten Reini suojeli ilman korvausta tilaansa kuuluvan kahdeksan hehtaarin nevan.

syksyinen neva
Anna Wikman / Yle

– Haluan, että suo säilyy ojittamattomana ja että lapseni, lapsenlapseni ja nyt jo lapsenlapsenlapsenikin pääsevät nauttimaan luonnontilaisesta suoluonnosta. Tätä kautta he voivat oppia ymmärtämään luonnon merkityksen.

Vapaaehtoisuudessa piilee myös uhka

Saara Reinille oma suo on tärkeä paikka. Siellä voi rauhoittua. Hän ymmärtää, että oman palstan suojeleminen ei takaa suon säilymistä. Koska soilla on yhtenäinen vesitalous, yksittäisten palstojen suojelu ei turvaa koko suota. Jos naapuri ojittaa suonsa, on Reininkin suojeltu palsta uhattuna.

Saara Reini on kuitenkin sitä mieltä, että vapaaehtoisuus on hyvä lähtökohta myös soiden suojelussa.

– Kun asiat esitetään oikein maanomistajille, uskon että suojelun merkitys ymmärretään, hän puntaroi.

Toinen suojelukohde Reinin tilalla on metsälampi ympäristöineen, yhteensä kolmisen hehtaaria. Lampi on suojeltu osana METSO-ohjelmaa kymmeneksi vuodeksi. Koska lammen ympäristössä on vain vähän korvattavaa puustoa, ei siitä saatu korvaus ole merkittävä.

metsälampi
Anna Wikman / Yle

– Korvauksena suojelusta tuli vain vähäinen summa, mutta rahalla ei tässä tapauksessa ole merkitystä vaan sillä, että lampi tuli suojeltua. Suojelu oli myös edesmenneen mieheni tahto.

Suojelua joutuu jonottamaan

Vapaaehtoista suojelua hidastaa tällä hetkellä enemmän valtion resurssipula kuin maanomistajien haluttomuus. Moni joutuu jonottamaan suojelua.

Saara Reini kertoo huokaisseensa syvään helpotuksesta, kun tieto lammen suojelupäätöksestä tuli. Toinen tärkeä hetki on edessä lähipäivinä, kun oma suojelualue tullaan merkitsemään. Reunapuut saavat siniset maalirenkaat.

Saara Reini tietää taistelevansa suuria voimia vastaan, kun haluaa suojella luontoa. Vastakkaisiin intresseihin ei voi olla törmäämättä.

– Luontoa yritetään alistaa ja rahan voima on suuri, mutta kuitenkin koen, että arvokkaimmat luontokohteeni ovat nyt turvassa.