50-vuotias Pauli Hanhiniemi kiittää pitkästä urastaan Kolmatta Naista

Ilman Kolmatta Naista ja 90-luvun taitteen hulluja vuosia Pauli Hanhiniemi ei olisi se mies mikä nyt on. "Jos ei sitä olisi ollut, ei meikäläisestä puhuisi enää kukaan yhtään mitään", hän itse uumoilee. Hanhiniemi täyttää tänään 50 vuotta ja lupaa, että tavaramerkiksi muodostunut ruutupaita pysyy.

viihde
Kuvassa Pauli Hanhiniemi esiintymässä Kolmannen Naisen keikalla 2014.
Pauli Hanhiniemi esiintymässä Kolmannen Naisen keikalla 2014.Anssi Leppänen / Yle

Etelä-Pohjanmaalta koko kansan ruutupaidaksi ponnistanut Pauli Hanhiniemi pysyy tutussa kuosissaan. Mies paidan sisällä on hienokseltaan muuttunut, mutta tavaramerkki pysyy.

– Jotkut asiat vain säilyvät. Mua ei ole kauheasti muoti hetkauttanut. Johtuneeko se siitä, että en ole koskaan oikein pitänyt itseäni kauhean komeana. Olen yrittänyt enemmän pärjätä muilla avuilla, Hanhiniemi tunnustaa huvittuneisuutta äänessään.

– Se on ihan sama, minkälaisesta rytökasasta se läppä lentää, sanoittaja hymähtää puhelimesta nykyisiltä kotikonnuiltaan Tampereen Pispalasta.

Nykyisin Hanhiniemi tosin vetää ylleen yhä useammin pukua. Sen on saanut aikaan Hehkumo, jonka kanssa hän julkaisi tänä syksynä myös ensimmäisen soololevynsä – Pauli Hanhiniemi: Minä ja Hehkumo.

Kansakunnan kaapin päälle

Suomirokkarina alun perin tunnettua Hanhiniemeä on viime aikana oltu nostamassa kansakunnan kaapin päälle. Kohdetta itseään tämä hiukan huvittaa.

En ole koskaan oikein pitänyt itseäni kauhean komeana. Olen yrittänyt enemmän pärjätä muilla avuilla

Pauli Hanhiniemi

– Olen kuitenkin alavutelainen sälli, joka on lähtenyt vaan kaverettensa kanssa kiertämään Suomea, tekemään lauluja ja kohtaamaan yleisöä, hän hymähtää.

Juuri Kolmas Nainen jätti jäljen, jota ilman Hanhiniemeäkään tuskin olisi. Tai olisi, mutta mitä lie tekisi.

– Jos ei sitä Kolmannen Naisen juttua silloin 90-luvun taitteessa olisi ollut, ei meikäläisestä puhuisi enää kukaan yhtään mitään, Pauli Hanhiniemi sanoo varmasti.

– Meillähän oli Kolmannen Naisen kanssa 90-luvulla aika asiallinen meininki. Sen ison menestyksen ja hulinan, kiihkon ja energisen keikkailun ja flown tuloksena oli tämä. Kaikkihan on vain jälkimaininkeja siitä, hän kuittaa.

Nuorena vitsa väännettävä, ja silloin se tuli väännettyä. Nyt sitten nautiskellaan hedelmästä

Pauli Hanhiniemi

Nuoruuden työt ovat antaneet muusikolle myös tilaisuuden täydentää ja stilisoida omaa tuotantoa. – Vähän kuin parsia sitä jälkeenpäin.

– Nuorena vitsa väännettävä, ja silloin se tuli väännettyä. Nyt sitten nautiskellaan siitä hedelmästä, joka silloin kylvettiin, Pauli Hanhiniemi kuittaa.

"Ei vuodet kulu, ne kuluttaa"

Tänään Hanhiniemi täyttää 50 vuotta eikä omien sanojensa mukaan kadu urallaan mitään.

– Bänditkin elävät aikansa, kuten Perunateatteri, hän sanoo.

– Mutta ehkä kadun sitä, että aina välillä äityy sellaiseen paahtamiseen, että ei älyä pitää vapaata. Sitä kuvittelee, että jos en nyt tao kun rauta on kuuma, työtilaisuudet ja mahdollisuudet karkaavat käsistä ja bändit ja laulut unohtuvat, Hanhiniemi miettii.

Todellisuus on kuitenkin osoittautunut toisenlaiseksi. Töitä on riittänyt ja sanoituksia on saanut tehdä myös muille.

Arvostan kiteytyksiä. Ja joskus niitä sattuu omiinkin lauluihin

Pauli Hanhiniemi

Suosikkiriimejä sanoittaja löytää silti lähinnä muiden tuotannosta.

Yksi löytyy Juice Leskiseltä "Itkun kurkusta kahviin saan liukenemaan, poista surua ei surunpoistajakaan". Toinen on Hectorilta kappaleesta Soudan pois: "Laivan baarissa mä tapaan pari kotipuolen miestä. Ja ne kädet ovat lämpöiset."

– Mainioita rivejä. Arvostan tuollaisia kiteytyksiä. Ja joskus niitä sattuu omiinkin lauluihin. Mutta en halua niitä ruveta pohtimaan – muuten ylpistyn liikaa.

Vaan yksi sentään löytyy, laulusta Elämän tarkoitus.

– Ei vuodet kulu, ne kuluttaa, lausuu Pauli Hanhiniemi, 50 vuotta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus