Seurakuntien vaalivideoon pääsi kaksimielinen sananmuunnos

Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymät kalastelevat äänestäjiä animaatiosarjalla, jolla halutaan huumorin keinoin aktivoida etenkin nuoria.

Kotimaa
Animaatiosarjan hahmot istuvat pöydän ympärillä
Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien vaalivideossa viljellään ronskiakin huumoria. Linkki videoon alla. Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymät

Kirkko viestii värikkäästi lähestyvien seurakuntavaalien alla. Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien satiirisessa vaalivideossa vilahtaa jopa kaksimielinen sananmuunnos.

Nettianimaatiossa neljä hahmoa keskustelee kirkon tulevaisuudesta ja roolista yhteiskunnassa. Keskustelun lomassa yksi hahmoista livauttaa tunkkaiset messut -sananmuunnoksen. Helsingin seurakuntien tiedottajalle Erja Piipposelle sananmuunnos tuli yllätyksenä.

– Se ei kyllä tullut missään vaiheessa mieleen, hän nauraa.

– Monimerkityksellisyys on tietysti ihmisen päässä.

Erja Piipponen ei osaa sanoa, olisiko lausahdus päätynyt videoon, mikäli se oltaisiin ymmärretty jo käsikirjoitusvaiheessa. Palautetta tilaajille ei ainakaan vielä ole tullut.

"Videoiden tarkoitus on herättää keskustelua"

Neliosainen Pyhä kabinetti -animaatiosarja on osa lähestyvien seurakuntavaalien kampanjointia, jolla halutaan herätellä uurnille myös passiivisimpia seurakunnan jäseniä. Jaksot käsittelevät muun muassa kirkon avoimuutta sekä kysymystä samaa sukupuolta olevien asemaa yhteiskunnassa ja kirkossa.

Samoja teemoja, joihin äänestämässä vaaleissa voi vaikuttaa, tiedottaja Erja Piipponen sanoo.

Netissä pyörivät videot on käsikirjoittanut Melli Maikkula. Hän on aikaisemmin kirjoittanut muun muassa satiirisarja Pasilaa.

– Minulta tilattiin humoristinen käsikirjoitus. Joillekin kyseinen lausahdus on sananmuunnos, toisille ei. Lähtökohta oli joka tapauksessa herättää keskustelua, hän sanoo.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys pidetään 27.–31.10 ja varsinainen vaalipäivä on 9.11.