1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Talviruokinta houkuttelee jänistäkin

Riistaeläinten talviruokinta alkaa olla jälleen ajankohtaista. Suomen Riistakeskus muistuttaa, että aloitettua ruokintaa tulee jatkaa koko talven yli.

luonto
Jäniksenjäljet hangella
Anna Sirén / Yle

Kuhmon Metsästys- ja Ampumaseuran Reijo Heikuralle riistaeläinten talviruokinta on tuttua puuhaa. Hän on tarjonnut jäniksille ravintoa luontoon 1980-luvulta lähtien. Jänisten ruokalistalle on vuosien ajan kuulunut heinän ohella myös puunkuoret.

– Niille paikoille, joille heinää viedään, kaadetaan myös haapaa ja pajua, että jänisten ruokavalio olisi vähän monipuolisempaa.

Heikura kertoo levittäneensä heinää vuosien varrella laajaltakin Kuhmon alueella. Aiempaa liikkumista on hankaloittanut hieman kelkkailulupien hankaloitunut saanti, mutta se ei ole ollut esteenä ruokinnalle. Ajokoiraharrastajana toimivan Heikuran mukaan talviruokinnalla on ollut suosiollisia vaikutuksia alueen jäniskantaan ja sen käyttäytymiseen.

– On havaittavissa, että ruokintapaikoille syntyy keskittymiä. Ajotkin saadaan ajokoirien kanssa helpommin aikaan kun liikutaan alueilla, joissa ruokintaa on tehty.

Reijo Heikuran mukaan Kuhmon jäniskanta on vaihdellut vuosikymmenien aikana rajustikin.

– Joskus on saanut hakemalla hakea jäniksen jälkeä jopa talvellakin. Nyt kanta on ollut useita vuosia erittäin hyvä. Oma näkemys ja tuntemus on, että ruokinnalla on positiivisia vaikutuksia kannan hyvänä pysymiseen.

Monenlaista herkkua ympäri talven

Suomen Riistakeskus (siirryt toiseen palveluun) toteaa ohjeissaan, että riistaeläimille löytyy paljon sopivia ruoka-aineksia tarjottavaksi. Monipuoliseen ruokavalioon voivat kuulua erilaiset juurekset, heinät ja viljat sekä syksyn omenat. Riistalinnuille voi viljojen ohella tarjota myös soraa jauhinkiviksi. Riistalinnuille tehdyistä ruokintapaikoista hyötyvät myös pikkulinnut.

Talviruokinta on hyvä aloittaa jo ennen lumen tuloa, näin varmistetaan että eläimet löytyvät ruokintapaikoille ja tottuvat tarjottuun ruokaan. Aloitettua ruokintaa tulee myös jatkaa talven yli.

Jänisten ja riistalintujen ohella myös pienet hirvieläimet ovat tyypillisiä talviruokinnan kohteita. Myös perinteisen hirven talvista ruokavaliota voi laajentaa suolakivien avulla.

Lue seuraavaksi