D-vitamiinin määrä askarruttaa – moni ostaa suositusta vahvempaa

D-vitamiinien myynnissä on syksyisin havaittavissa selkeä myyntipiikki. Kaupaksi käyvät myös päivittäiset saantisuositukset ylittävät valmisteet.

D-vitamiini
D-vitamiinia apteekin hyllyssä.
Yle

Syksy ja pimeys ohjaavat ihmiset sankoin joukoin tyhjentämään apteekkien D-vitamiinihyllyjä. Myyntiä lisäävät myös apteekkien erilaiset kampanjat.

– D-vitamiini käy nykyään hyvin kaupaksi koko vuoden, mutta syksyisin myynti tuplaantuu kesään verrattuna, kertoo imatralaisen Vuoksenniskan apteekin proviisori Paula Anttila.

Suomessa D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 10 mikrogrammaa. Yli 75-vuotiaille suositellaan 20 mikrogramman annosta vuorokaudessa. Lappeenrannan Uuden apteekin apteekkarin Pertti Koirasen mukaan suositukset askarruttavat asiakkaita.

– Kyllä niistä suosituksista kysellään varsinkin siksi, että ne vaihtuvat usein, Koiranen sanoo.

Vahvemmat valmisteet käyvät kaupaksi yhä paremmin

Soittokierros Etelä-Karjalan alueen apteekkeihin paljastaa, että 10 mikrogramman suosituksesta huolimatta asiakkaat ostavat paljon myös vahvempia tuotteita.

Useassa apteekissa 20 mikrogramman tuotteet ovat nousseet suosituimmiksi, ja yhä useammin ostetaan jopa 50 ja 100 mikrogramman valmisteita.

– Koko ajan ostetaan vahvempaa ja vahvempaa. Etenkin vanhukset ostavat paljon näitä vahvempia valmisteita, sanoo Joutsenon aptekin proviisori Johanna Skippari.

Kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalassa.