Irti hakarististä

Bryonin iho oli tatuoitu täyteen natsisymboleja. Hän hylkäsi aatteen, mutta viha ei poistunut iholta ilman tuskallista plastiikkakirurgiaa. Harvinainen seurantadokumentti aatteesta irrottautumisesta. Yle TV2 to 6.11.2014.

Silminnäkijä (tv)
Bryon Widner kollaasi.

Yhdysvaltalainen Bryon Widner on entinen rasisti, uusnatsi ja skinhead. Hän oli tatuoinut aatteensa näkyvästi iholle, kasvoja ja kaulaa myöten.

- Olin valmis tappamaan valkoisen rodun puolesta. Tatuointi kasvoilla oli merkki siitä.

Bryon Widner.
Bryon Widnerin ei ole helppo antaa itselleen anteeksi, mitä on tehnyt 16 vuoden aikana uusnatsina.Yle.

Bryon kuului eri uusnatsi- ja vihajärjestöihin 16 vuoden ajan. Hän ei ollut vain rivijäsen, vaan myös yhden pahamaineisen järjestön perustaja. Aate oli hänelle kuin perhe. Sieltä löytyi myös vaimo Julie, joka oli kotoisin avoimesti rasistisesta kodista.

Vihasta oli vaikea päästä irti kun se oli tatuoituna ihoon.
Vihasta oli vaikea päästä irti kun se oli tatuoituna ihoon.Yle.

Aate yhdisti heitä ensin, mutta sitten he alkoivat kumpikin havahtua sen tyhjyyteen. Käännekohta oli se, kun Julie tuli raskaaksi.

- Tajusin että elämässä ei olekaan enää kyse vain minusta. Lapsi avasi silmäni tajuamaan, mitä on olla ihminen, kuvaa Bryon.

Vaikka pariskunta lopulta hylkäsi aatteen, aate ei hyljännyt Bryonia. Se näkyi huutomerkkinä iholla. Bryon pysyi merkittynä miehenä, aivan sananmukaisesti. Iho oli täynnä natsisymboleja.

Tatuoinnin poisto tehtiin laseroperaatioilla.
Tatuoinnin poisto tehtiin laseroperaatioilla.Yle.

Silminnäkijä esittää palkitun yhdysvaltalaisen dokumenttielokuvan ”Erasing Hate” televisioversion. Se seuraa, miten Bryon Widner poistattaa tuskallisissa operaatioissa kasvojaan ja kaulaansa koristavat tatuoinnit.

Jumala voi antaa anteeksi, mutta minun on todella vaikeaa itse antaa itselleni anteeksi kaikkea sitä pahaa mitä olen tehnyt.

Bryon Widner

Tatuointien poisto on huomattavasti tuskallisempaa kuin niiden ottaminen. Se merkitsee laserilla tehtäviä operaatioita. Vaikutus iholla on samankaltainen kuin palovamman.

Bryon Widner.
Bryonin tatuointien poistoa seurataan lähes kahden vuoden ajan. Se on samalla tilinteko natsimenneisyyteen. Yle.

Ohjelma seuraa Bryonia lähes kahden vuoden ajan. Sinä aikana tatuoinnit poistetaan lukuisissa operaatioissa. Se on hidasta ja tuskallista.Symbolisella tasolla ohjelma samalla näyttää kuinka kivuliasta irrottautuminen vanhasta identiteetistä on. Kivunkin voi kestää, mutta voiko kestää sitä, mitä on entisessä elämässään tehnyt.

Bryon Widner.
Aatteesta luopuminen merkitsi sananmukaisesti suurta tuskaa. Iho sai laserista palovammoja. Yle.

- Jumala voi antaa anteeksi, mutta minun on todella vaikea itse antaa itselleni anteeksi kaikkea sitä pahaa mitä olen tehnyt. Tatuointien poiston edetessä etenee myös tilinteko menneisyyden kanssa. Ohjelman lopussa nähdään kivun kautta uudesti syntynyt mies.

Viha on mahdollista pyyhkiä pois.