Sukset valmiina – vain ensilumi puuttuu

Kurikkalaisen Rauno Yli-Hynnilän päivyrissä on merkittynä ensilumen satamiset ja muut sääilmiöt tarkkaan. Ensilunta Yli-Hynnilä odottaa erityisen innokkaasti, sillä silloin on ehdittävä ensimmäisenä ladulle – ennen kaveria. Koska ensilumi voi sataa nyt melkein koska tahansa, pitää suksien olla lykkimisen varalta valmiina koko ajan.

ilmiöt
Ensilumi sataa maahan.
YLE

Kurikkalaisella Rauno Yli-Hynnilällä on säätilat kirjattuna päivyreihin vuodesta 2006 lähtien. Hän merkitsee niihin aamuisin säätiedot ja lenkkipolun varrella tehtyjä muita säähavaintoja. Syksyllä oman merkintänsä saa ensilumi.

– Viisi kertaa on tullut lokakuulla ensilunta ja on vähän pystynyt jo hiihtämäänkin. Marraskuulla ensilumi on satanut kolme kertaa, Rauno Yli-Hynnilä laskee kalentereistaan.

Ensilumen aika on käsillä

Nyt lokakuun loppupuolella eletään jo sitä aikaa, kun ensilumi tai joskus jopa pysyväksi jäänyt lumi sataatilastojen mukaanmaahan.

– Varhaisin lumi satoi vuonna 2010 jo 15. lokakuuta, vaikka hiihtämään pystyi vasta 23. päivä. Ensilumi sulaa usein nopeasti, Yli-Hynnilä selaa merkintöjään.

Säännöllisesti kirjattujen säähavaintojen ulkopuolelta Yli-Hynnilä muistaa ainakin yhden vuotta 2010 varhaisemman ensilumihavainnon.

– Vuonna 1992 lunta tuli lokakuun 10. päivän tuntumassa niin paljon, että tänne laitettiin oikein ladutkin. Olin silloin maanpuolustuskurssilla Menkijärvellä ja kun illalla alkoi tulla lunta, sitä oli seuraavana päivänä jo niin paljon, että siinä oikein rämmittiin. Siinä oli oikein talvisodan tuntua, Rauno Yli-Hynnilä naurahtaa.

Toisinaan taas lunta on pitänyt odottaa myöhäänkin. Myöhäisin ajankohta on kolmen vuoden takaa.

– Vuonna 2011 marraskuun 27. päivä, ja samana päivänä on pitänyt heti koittaa hiihtääkin, Yli-Hynnilä nauraa.

– Viime vuonna lumi tuli täällä 21. marraskuuta ja silloin pystyi seitsemänä päivänä hiihtämään. Sittenhän se lumi meni, eikä tämän vuoden puolelle päässyt ollenkaan hiihtämään. Sanoisin, että ei ollut talvea ollenkaan, vaan oli pitkä syksy.

Kumpi ehtii ensin ladulle?

Syy siihen, miksi ensilumi ja hiihtäminen liittyvät Rauno Yli-Hynnilän syksyissä niin tiukasti toisiinsa, löytyy leikkimielisestä kilpailusta, joka Yli-Hynnilällä ja Kurikan kirkkoherra Heikki Sariolalla on ollut käynnissä vuosia. Miehet kisaavat siitä, kumpi ehtii ensimmäisenä hiihtää tietyn, noin kuuden kilometrin ladun, ensilumilla.

– Me molemmat seuraamme säätilaa ja pitää melkein laittaa kello herättämään, jos näyttää, että yöllä sataa lunta. Sukset pitää olla valmiina, jotta pääsee lähtemään sitten lykkimään, Rauno Yli-Hynnilä kertoo miesten yrityksistä ennättää ladulle ensimmäisenä.

– Jos on niin varhaista, että valaistus ei ole ladulla vielä päällä, pitää ottaa taskulamppu mukaan tai otsalamppu päähän, Yli-Hynnilä naurahtaa.

Ensilunta viikonloppuisin

Rauno Yli-Hynnilä ei halua tehdä johtopäätöksiä säämerkintöjensä perusteella esimerkiksi siitä, onko talven tulo myöhentynyt vuosien kuluessa tai ennakoiko ensilunta joku tietynlainen sääilmiö. Yhden asian hän on kuitenkin pannut merkille.

– Sen olen pannut merkille, että aika monesti ensilumi on tullut viikonvaihteessa. Se on muistikuvani ja näkyy allakan merkinnöissäkin, että lumi on ollut maassa viikonloppuna aamulla herätessä, Yli-Hynnilä pohtii.

Vaikka sukset ja hiihtäjä siis jo odottavat ensilumiladulle pääsemistä, Rauno Yli-Hynnilän toiveissa on, että lumentulo tänä syksynä jäisi marraskuulle – ja lunta tulisi sitten kunnolla.

– Muistan omasta lapsuudesta ja nuoruudestakin, että on joskus ollut sulaa jouluun asti ja onhan niitä ollut aina silloin tällöin. Olen aina sanonut, että olisi kivaa, jos lumi tulisi marraskuulla ja sitten alkaisi kunnon talvi. Kun on elämänsä hiihtelyä harrastanut, niin toivoo, että tulisi kunnon talvi ja pääsisi tämän liikunnan pariin, Yli-Hynnilä toteaa.