1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aurinkorannikon Saapas-toiminta ei erottele autettavia kansallisuuden perusteella

Ensi viikolla koulutetaan ensimmäiset ulkomailla Saapas-ohjaajat, kun Aurinkorannikolla toimiva suomalainen seurakunta on aloittamassa etsivän nuorisotyön toimintaa. Paikallista nuorisopoliisia ja nuorisotyötä työmuoto kiinnostaa.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Suomalainen seurakunta Espanjan Aurinkorannikolla (siirryt toiseen palveluun) aloittaa Saapas (siirryt toiseen palveluun)-toiminnan. Kymmenkunta vastaavaa Saapas-ohjaajaa koulutetaan lokakuun viimeisenä viikonloppuna, minkä jälkeen koulutetaan vapaaehtoisia saapaslaisia partiotoimintaan.

Etsivän nuorisotyön periaatteiden mukaisesti yli 40 vuotta Suomessa toiminut Saapas on ensimmäistä kertaa menossa ulkomaille. Toimintaa koordinoiva Nuorten Keskuksen (siirryt toiseen palveluun) erityisnuorisotyön sihteeri Ville Viljakainen kertoo, että ilahtui Saapas-toiminnan viemisestä Espanjaan, vaikka ikävää onkin, että toimintaa Aurinkorannikolla tarvitaan.

– Todellisuus ja arki eivät ole joka tavalla niin lämmintä. Sieltä luonnehdittiin, että kuuman auringon alla on pitkät varjot. Aurinkorannikolle lähdetään tekemään ehkä uutta alkua, ja vahvasti sanottuna sinne voidaan paeta asioita. Perheen lapset ja nuoret ovat ehkä joutuneet jättämään kaveripiirinsä, ja he saattavat kokea juurettomuutta.

– Asiat eivät välttämättä parane vaihtamalla maisemaa. Ongelmat yhdistettynä edulliseen alkoholiin ja sieltä kuuluneisiin kokemuksiin siitä, ettei alkoholin ostajien ikärajoja valvota lainkaan niin tiukasti kuin Suomessa, ovat huono asia, Viljakainen kertoo.

Hänen mukaansa havainnot Aurinkorannikolta kertovat siitä, että voimakas alkoholin käyttö aiheuttaa lisäongelmia.

Todellisuus ja arki eivät Aurinkorannikolla ole joka tavalla niin lämmintä. Sieltä luonnehdittiin, että kuuman auringon alla on pitkät varjot.

Ville Viljakainen

– Olen kuullut, että suomalaisia nuoria on esimerkiksi huumattu tai he ovat olleet humalassa, ja heidät on kuljetettu rannalle, missä on tapahtunut muun muassa pahoinpitelyjä. Siellä on herännyt ajatus, että voiko suomalainen yhteisö itse olla vapaaehtoisena tekemässä asialle jotain, ja siksi Saapas-toimintaa aloitetaan.

Pääkohderyhmänä suomalaiset nuoret

Saapas-toiminta ei Aurinkorannikolla tule erottelemaan nuorten kansallisuutta kaduilla ja rannoilla partioidessaan.

– Ei kenellekään sanota, että sinua me ei nyt auteta. Pääkohderyhmänä ovat suomalaiset nuoret, mutta ihan varmasti Saapas tulee kohtaamaan myös espanjalaisia nuoria. Rajaa ei vedetä, ihminen kuin ihminen, kaikkia autetaan, Nuorten Keskuksen erityisnuorisotyön sihteeri Ville Viljakainen kertoo.

– Saapas-toiminnan aloittaminen voi olla avuksi ja ajatusten herättäjä myös paikalliselle nuorisotyölle, että olisiko siinä jotain toiminnan mallia myös heille. Pidän ensi viikolla palaverin myös paikallisen nuorisopoliisin kanssa.

Fuengirola-lehdessäkin (siirryt toiseen palveluun) on kerrottu Saapas-ohjaajien koulutuksen alkamisesta. Viljakainen kertoo, että nyt koulutettavat Saapas-ohjaajat ovat enimmäkseen suomalaisen seurakunnan ja suomalaisen koulun kautta mukaan tulleita suomalaisia.

– Kiinnostus ja innostus on Aurinkorannikolla ollut korkealla. Siinä missä Suomessa Saapas-toimintaa vetävät ovat suurilta osin seurakuntien erityisnuorisotyön- ja nuorisotyöntekijöitä, niin Espanjassa vetäjiksi koulutetaan enimmäkseen vapaaehtoisia.