1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Poliitikkojen lääkkeet talouden parantamiseksi: Eroon eurosta, velkaelvytystä

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin mukaan talousasiantuntijoiden kuulemisesta on tarkoitus tehdä jokasyksyinen uusi perinne.

Kimmo Sasin mukaan talousasiantuntijoiden kuulemisesta on tarkoitus tehdä jokasyksyinen uusi perinne. Kuva: Yle

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on saanut tänään evästyksiä talouspoliittisia ratkaisuja varten Suomen johtavilta talousasiantuntijoilta.

Mukana julkisessa kuulemisessa olivat professorit Sixten Korkman ja Pertti Haaparanta Aalto-yliopistosta, ylijohtaja Juhana Vartiainen VATT:sta, tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA:sta sekä talous- ja eläkepolitiikkaosaston johtaja Jaakko Kiander eläkeyhtiö Ilmarisesta.

Erityisesti Haaparanta kehotti päättäjiä harkitsemaan velkaelvytystä kysynnän lisäämiseksi. Korkman peräänkuulutti investointeja etenkin kasvukeskuksiin viennin elvyttämiseksi.

Alla valiokunnassa mukana olevien eri puolueiden edustajien arviot kuulemisen annista.

Osmo Soininvaara (vihr.)

Osmo Soininvaara Kuva: Yle

Pertti Haaparannan esitys poikkesi hiukan muista, sillä hänen neuvonsa olisivat hyviä koko Eurooppaa ajatellen, mutta niitä ei voi toteuttaa vain Suomessa. Elvyttää pitäisi yhdessä, sillä jos yksi elvyttää se velkaantuu. Tämä on vapaamatkustajaongelma. Suomessa pitäisi tehdä rakenteellisia päätöksiä, jotka Ruotsissa on tehty. Joku voi pitää niitä oikeistolaisina, ja demarit vastustavat niitä, mutta jos ajetaan julkinen talous tuhoon, niin edessä on jatkuvaa säästämistä. Esimerkiksi eläkeikä ei nouse, jos yli 65-vuotiaat työntekijät ovat kalleimpia, mutta työtahti ei ole sama kuin nuoremmilla. Voitaisiin tehdä kuten Ruotsissa, jossa yleiskorotukset ovat enemmän henkilökohtaisia ja jossain vaiheessa niitä ei enää saa. Palkat pitäisi myös saada vastaamaan paremmin tuottavuutta.

Pentti Kettunen (ps.)

Pentti Kettunen Kuva: Yle

Minusta heissä (talousasiantuntijoissa) ei ollut eroja. Viimeistään tulevien vaalien jälkeen pitäisi vakavasti pohtia muita ratkaisuja, jos rahaliitossa ei näy valoa. Jos olisimme omassa valuutassa, niin silloin valuutta voisi joustaa, se voisi kellua tai se voitaisiin devalvoida. Silloin kaikki kansalaiset osallistuisivat talkoisiin samalta viivalta. Olemme väärässä porukassa. Juhana Vartiainen totesi, että sopeutetaan työttömyyden kautta. Se on minusta raakaa politiikkaa, panna työttömät syrjään ja tukiaisten varaan.

Kimmo Sasi (kok.)

Kimmo Sasi Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kuva tuli aika selväksi. Tarvitaan pitkäaikainen työmarkkinasopu, jolla maltillinen palkkakehitys voidaan turvata investointien edistämiseksi. Sen lisäksi voidaan elvyttää, mutta se edellyttää sitä, että tehdään rakenteellisia uudistuksia. Eli julkisia toimintoja tehostetaan, edistetään henkilöiden työmarkkinoille tuloa ja pidennetään työuria. Julkisia tehtäviä voidaan karsia sieltä missä niillä ei ole kasvuun vaikuttavaa merkitystä. Ehkä Sixten Korkmanin näkemykset olivat lähimpänä omiani. Juhana Vartiaisella on mielenkiintoisimpia ja ehkä eniten uudistusmielisiä ajatuksia, että niitäkin kannattaa kuulla.

Kari Rajamäki (sd.)

Kari Rajamäki Kuva: Yle

Minusta kärkianalyysit tulivat Haaparannalta, Kianderilta ja Korkmanilta, jotka hoitivat samaa potilasta. Meillä on erityisesti massatyöttömyyden ja nimenomaan kysyntään liittyvän kriisin ainekset, jollemme tee jotain. Nyt Suomessa pitää pitää huoli kasvun ja työllisyyden panostuksista, kotimarkkinoiden hapensaannista. Pitää panostaa koulutukseen ja työllisyyteen, koska Eurooppa ja Venäjä, nimenomaan toimintaympäristömme on se ongelma. On kansallinen häpeä, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ei ole edullisia vuokra-asuntoja, vaikka täällä olisi kasvua. Koko maan mitassa meillä pitäisi olla ratojen sähköistys ynnä muut vastaavat toimenpiteet kunnossa, jotta pääsemme mukaan imuun, jota kaivannaisteollisuus ja meidän muut mahtavat luonnonvarat antavat myöten.

Kari Uotila (vas.)

Kari Uotila Kuva: Yle

Näistä asiantuntijoista ehdottomasti eniten meidän linjoillamme on Pertti Haaparanta. Hän korosti meidän tapaamme IMF:n suosituksia, eli nyt ei pidä jatkaa kuristamis- ja leikkauspolitiikkaa, ei euroalueella eikä myöskään Suomessa, vaan nyt pitäisi vaikka velkarahalla tehdä investointeja ja elvytyspanostuksia, joilla voidaan velanmaksukykyä hoitaa. Järkevä velkaelvytys korjaa kestävyysvajetta eikä pahenna sitä. Voivottelu, käpertyminen ja näköalattomuus pitää lopettaa, ja lähteä rohkeamman elvytyksen tielle.

Mika Lintilä (kesk.)

Mika Lintilä Kuva: Yle

Viestit olivat selvät. Rakenteellisia uudistuksia pitää jatkaa, pitää saada lisää kysyntää ja parantaa kilpailukykyä. Itse olen skeptinen siitä, että lähdettäisiin voimakkaasti elvyttämään. Valtiolla on sata miljardia velkaa. Missään nimessä sitä ei pidä kasvattaa voimakkaalla elvytyksellä. Meidän pitäisi saada valtion niin sanottu laiska tase töihin, eli se raha, joka on esimerkiksi yhtiöissä joissa meillä on osakeomistukset lähinnä sijoitusmielessä. Niillä voisi perustaa kasvu- ja infrarahastoa. Tämä on keskeisin ja turvallisin keino, jolla olisi eniten kasvua ja työllisyyttä aikaan saava vaikutus. 

Mats Nylund (r.)

Mats Nylund Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Rakenneuudistukset ovat ensimmäinen keino tilanteen parantamiseksi, eli että sote-ratkaisuun saadaan hyvä lopputulos. Lisäksi tulevat maltilliset veronkorotukset tai jopa verojärjestelmän muuttaminen. Työn verotus on erittäin hankala. Arvonlisäveron uudistaminen on yksi vaihtoehto. Laajennetaan veropohjaa ja yhdistetään verokannat. Otetaan mukaan alat, jotka nyt eivät ole mukana ja yhdistetään veroprosentit. Eli voisi laskea korkeimman ja ehkä nostaa kaksi alinta. Kokonaisveroaste haittaa nyt kilpailukykyä. Tuottavuus myös julkisella sektorilla kuuluu samaan pakettiin. Jos nostan yhden konkreettisen asian, niin on pakko käydä läpi julkisen sektorin tehokkuus ja kustannukset, eli käytännössä se tarkoittaa leikkauksia.

Jouko Jääskeläinen (kd.)

Jouko Jääskeläinen Kuva: Yle

Analyysi oli hyvää, terävää ja syvällistä, nyt puuttuu vain toimeenpano. Ratkaisevaa on, että meillä on kaupparatsuja, jotka lähtevät ulkomaille tekemään kauppaa ja meillä on yrittäjiä, jotka tekevät tuotteita ja käyvät ahkeruudella töitä päin. Analyysejä on tehty riittävästi, ja kaikki tietävät taudin nimen. Nyt on ryhdyttävä hoitamaan tautia. Helpottaisin pienen yrittäjän asemaa, että hän voi palkata toisenkin työntekijän helpommin kuin tällä hetkellä. Esimerkiksi koeaika voisi olla pidempi ensimmäisen työntekijän kohdalla, ja sivukustannukset ensimmäisen vuoden aikana pienemmät.