1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Saame

Unelma Jäämeren rautatiestä elää yhä – "Suomen pitää uskaltaa ajatella isosti"

Jäämeren rautatiestä on Suomessa unelmoitu jo 100 vuotta. Unelma arktisesta rautatiestä elää yhä, vaikka yhteisymmärrystä junan reitistä ei olekaan vielä syntynyt.

Davvi-Lappi gielddaidovttastumi buvttadan video Jiekŋameara ruovdegeainnus oaidná YouTubes.

Unelma arktisesta rautatiestä Pohjois-Suomesta Jäämeren rannalle on elänyt Suomessa jo 100 vuotta. Vaikka rautatie ei vieläkään ole toteutunut, elää unelma vahvana yhä tänä päivänä.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Jäämeren rautatiehankkeen suomalais-norjalainen selvitystyöryhmä sai loppuraporttinsa valmiiksi kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen neuvotteluja on käyty useiden tahojen kanssa, kertoo työryhmän jäsen ja Inarin kunnan elinkeinojohtaja Janne Seurujärvi.

– Sen jälkeen me olemme ajaneet asiaa ja vieneet viestiä eteenpäin eri foorumeilla. Tietysti on päivänselvää, että ratahanke on toteutuessaan valtiollinen, jonka vuoksi myös valtiollisten tahojen tulee kiinnostua ja innostua asiasta. Sitä työtä olemme nyt tehneet.

Suomessa pohditaan Jäämeren ja Soklin rautateiden yhdistämistä

Suomalais-norjalainen selvitystyöryhmä ehdottaa raportissaan, että juna kulkisi Rovaniemeltä Sodankylän kautta Norjan Kirkkoniemelle.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pöydällä on kuitenkin viime vuosina pyörinyt useampikin reittivaihtoehto. Nyt kun Pohjois-Suomen Savukoskelle suunnitellaan Suomen suurinta kaivosta, Soklia, on ministeriössä ryhdytty pohtimaan, voisiko Jäämeren radan ja kaivoksen kuljetusyhteydet yhdistää.

– Liikenne- ja viestintäministeriössä pohditaan tällä hetkellä tulevaisuuden ratahankkeita ja kuljetustarpeita. Luulen tämän olevan syynä siihen, miksi Soklin radasta ei ole vielä suoraan tehty päätöstä. Harkinta on yhä käynnissä, sanoo työryhmän jäsen Janne Seurujärvi.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Lappilainen kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.), itsekin Savukoskelta kotoisin, ei kuitenkaan kannata yhdistämisajatusta.

– Tämä Soklin rata, jos se joskus rakennetaan niin minä en koe, että sillä on Jäämeren radan kanssa paljoakaan tekemistä. Venäjän tilanne on niin arveluttava tällä hetkellä ettemme tiedä, mitä se tulee olemaan, huomauttaa Maijala.

"Suomi tarvitsee arktisen rautatien"

Työryhmän jäsenen Janne Seurujärven mielestä rautatien reitti ei ole akuutein ratkaistava asia. Tärkeintä hänen mielestään on, että Suomi ottaa nyt hankkeessa seuraavan askeleen.

– Me olemme iloisia, jos hanke etenee tavalla tai toisella ja siksi olemme kaikin mahdollisin tavoin auttamassa tässä työssä. Suomessa pitää uskaltaa ajatella asioita isosti. Sitä tämä maa nyt tarvitsee. Toivon, että päättäjät katsoisivat pidemmälle tulevaisuuteen ja rohkenevat viedä asiaa eteenpäin, lopettaa Seurujärvi.

Pohjois-Lapin kuntayhtymän toteuttaman mainosvideon Jäämeren rautatiestä voi katsoa kokonaisuudessaanYoutubessa (siirryt toiseen palveluun).