1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yksin matkustanutta tyttöä ei päästetty istumaan tutun miehen viereen lentokoneessa – miesten syrjintää?

Äiti pyysi 10-vuotiaan tyttärensä sijoittamista perhetuttavan viereen Helsinki–Oulu-lennolla, mutta tuttavan sukupuoli esti järjestelyn. Miehiä syrjivät käytännöt ovat viime vuosina aiheuttaneet paljon kritiikkiä maailmalla. Linja-autossa yksin matkustavan lapsen valvonta on helpompaa, junassa sitä mahdollisuutta ei ole.

Kotimaan uutiset
Mies kävelee lentokoneen matkustamon käytävällä.
Touko Yrttimaa / Yle

Helsingissä asuva Liina Putkonen kohtasi taannoin yllättävän tilanteen Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Hän oli saattamassa 10-vuotiasta tytärtään lennolle Ouluun. Perillä tyttöä olivat vastassa isovanhemmat.

Lentopäivänä Putkonen sai tietää, että samalla lennolla Ouluun matkustaa myös miespuolinen perhetuttava. Kolmikko menikin yhdessä lentoyhtiön vastaanottotiskille. Putkonen pyysi, että tytär voisi istua koneessa tuntemansa miehen vieressä, mutta pyyntöön ei yllättäen suostuttu.

– Virkailija kertoi yhtiön säännöstä, jonka mukaan yksin matkustavaa lasta ei voi laittaa miehen viereen istumaan. Selitin tilanteen, mutta virkailijan mukaan muutos edellyttäisi saattosopimuksen purkamista. Sitä en halunnut, sillä tyttö oli matkustamassa myös takaisin yksin enkä halunnut sotkea sitä järjestelyä. Tasa-arvonäkökulmasta lausunto oli aika erikoinen. Lopulta tytön vieressä istui 9-vuotias poika, mutta miestä viereen ei kelpuutettu, kertoo Putkonen.

Yhtiö pitää väärinkäsityksenä

Lentoyhtiön mukaan tapauksessa on käynyt väärinkäsitys. Yhtiö arvioi, että koska jotkut lentoyhtiöt eivät sijoita yksin matkustavia lapsia miesten viereen, oli alihankintayrityksen työntekijä erehtynyt luulemaan samaa tässäkin tapauksessa. Yhtiö painottaa, että sillä ei ole kieltoa lasten sijoittamisesta miesmatkustajien viereen. Jos äidille on näin kerrottu, olemme siitä pahoillamme, yhtiön viestinnästä kerrotaan.

Lentoyhtiö avaa käytäntöään sen verran, että yksin matkustavaa lasta ei sijoiteta ainakaan erityisen hermostuneen tai lentopelosta kärsivän matkustajan viereen.

Syrjintäsyytöksiä eri puolilla maailmaa

Lentoyhtiöiden käytännöt lasten istumisjärjestelyistä ovat aiheuttaneet keskustelua viime vuosina. Esimerkiksi Air France ei ole sijoittanut yksin matkustavia miehiä yksin matkustavien lasten viereen. Lehtitiedon mukaan taustalla vaikuttavat oikeusjutut Yhdysvalloissa, jossa yksin matkustaviin lapsiin on kohdistunut asiattomuuksia.

Vuonna 2010 luxemburgilainen miesmatkustaja suivaantui British Airwaysin (siirryt toiseen palveluun) toiminnasta niin paljon, että hän haastoi yhtiön oikeuteen syrjinnästä. Yhtiö suostui lopulta maksamaan parin tuhannen punnan korvaukset ja muutti käytäntöjään myöhemmin. Kritiikkiä syrjinnästä ovat saaneet myös Virgin Australia, Qantas ja Air New Zealand.

Finnairin mukaan istumapaikat yksin matkustavien lasten vieressä pyritään pitämään tyhjinä, jotta palvelu ja seuran pitäminen olisi helpompaa. Yksin matkustavat lapset pyritään sijoittamaan mahdollisimman lähelle keittiötä. Erityisiä rajoituksia lapsen vieressä istuvan henkilön suhteen ei ole.

Asiakirjat pussiin ja lapsen kaulaan

Lentoyhtiöiden käytännöissä on joitakin eroja, mutta muutama sääntö näyttää pätevän kaikkialla. Matkaa varatessa saattajan ja vastaanottajan henkilö- ja yhteystiedot on ilmoitettava, ja henkilöiden on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä lentoasemalla. Esimerkiksi Finnairilla yksin matkustavat lapset saavat kaulaansa pussin, joka sisältää kaikki tarvittavat matkustusasiakirjat.

Yksin matkustavan lapsen kaulaan pujotettava lapsipassi on käytössä myös ExpressBussin reiteillä. Jo vuosia käytössä ollut järjestely on tuotepäällikkö Matti Jolkkosen mukaan toiminut hyvin. Yksin matkustavia lapsia liikkuu nyt paljon syyslomien aikaan. Myös viikonloppuisin lapsimatkustajia riittää.

VR:llä ei ole tarjolla erityistä saattopalvelua yksin matkustaville lapsille. Henkilökunta liikkuu junassa jatkuvasti, eikä lasten valvominen ole mahdollista. Viestintäpäällikkö Mika Heijari muistuttaa, että lasten matkustaminen on vanhempien vastuulla, eikä yhtiö suosittele lasten laittamista junaan yksin.

Muokattu 23.10. klo 10.10: Lentoyhtiön kommentin lauserakennetta selvennetty.

Lue seuraavaksi