Työntekijät voivat paremmin, kun kokouksissa kävellään ja työpöydän ääressä seisotaan

Utajärven kunta satsaa hyvinvointiin. Kunnassa kokouksia voidaan pitää ulkona kävellen ja moni työntekijä seisoo työpäivän istumisen sijaan. Uusien käytäntöjen myötä henkilöstö voi paremmin.

Kävelykokouksissa ajatukset vapautuvat uudella tavalla. Kuva: Jarno Tahvanainen / Yle

Viime keväänä Utajärven kunnan työntekijät saivat sähkösäätöiset pöydät ja yhä useammalla koko työpäivä sujuu seisten. Myös kunnanjohtaja Kyösti Juujärvellä.

– Olen tietysti paljon reissun päällä, mutta silloin kun olen virastossa, seison koko päivän. Kahdeksasta kymmeneen tuntia eikä se ole ollenkaan vaikeaa, Juujärvi sanoo.

Juujärvi on huomannut jo puolessa vuodessa seisoen työskentelyn myönteiset vaikutukset.

– Kehonkoostumusmittauksissa kaikki arvoni olivat lähteneet parempaan suuntaan, vaikka mikään muu ei ole muuttunut kuin se, että työskentelen seisoen, Juujärvi kertoo.

Fiilis on hyvä. Kävellessä ideat lentävät ja kypsyvät.

Kyösti Juujärvi

Selkä- ja niskavaivat ovat vähentyneet

Myös muu henkilökunta kehuu sähköpöytiä.

– Työntekijät ovat kertoneet, että selkä- ja niskavaivat ovat vähentyneet. Yleinen hyvänolon tunne ja kunnon kohentuminen on tapahtunut automaattisesti kun päivät seistään eikä istuta, Juujärvi sanoo.

Vaikka oman työpöydän ääressä voikin seisoa, monet asiat kunnassa hoidetaan kokouksissa istuen.

– Kokouksissa saatetaan istua useita tunteja ilman, että välillä noustaan lainkaan jaloittelemaan, hyvinvointivastaava Hannele Karhu Utajärven kunnasta pohtii.

Ihmiset vapautuvat kävelykokouksissa

Nyt myös kokouskäytäntöjä on alettu miettiä uusiksi Utajärvellä. Kokouksia voidaan pitää ulkona kävellen.

– Ihmiset näyttävät vapautuvan kävelykokouksissa. Kävellessä tulee ihan uudenlaisia ajatuksia, Karhu sanoo.

Kokouksessa voidaan kävellä aiheena olevan paikan päälle.

– Kun käsittelimme kunnan juhlavuoden patsashanketta, konkretisoitui asia ihan toisella tavalla paikan päällä, Karhu huomasi.

Ulkoilun jälkeen on hyvä olo.

– Fiilis on hyvä. Kävellessä ideat lentävät ja kypsyvät. Johtoryhmän retken tuloksena patsashankkeen päätöksenteko meni askelluksen eteenpäin, Juujärvi sanoo.

Ei pelkkää happihyppelyä

Pelkäksi happihyppelyksi ja turinoinniksi kävelykokoukset eivät jää.

– Kävelykokoukset täytyy suunnitella hyvin ja ajatukset kirjataan ylös aivan kuin perinteisistäkin kokouksista. Kokoukset voivat jopa lyhentyä, kun ne tehdään kävellen, Karhu sanoo.

Utajärvellä uskotaan, että hyvinvointiin satsaaminen kannattaa.

– Uskon, että se kulkee talouden kanssa samaa latua ja itse asiassa vähentää kustannuksia, hyvinvointivastaava Hannele Karhu sanoo.