Onnistunut leipä vaatii ahkeraa leipomista: viisi vinkkiä maistuvaan leipään – video

Leivällä on herkkä sielu. Hosuen ei leipomisessa pääse maistuvaan lopputulokseen eikä oikotietä lämpimäisiin ole olemassa. Viime vuosien erilaiset leivättömät dieetit ovat menettäneet suosiotaan ja leipä on taas nousussa, iloitsee aktiivimartta Terttu Karinkanta.

Terttu Karumaa leipomassa leipää
Yle Hämeessä leivottiin leipää suorassa lähetyksessä. Toimittaja Kati Turtolan tekemä taikina vaikuttaa hieman epäilyttävältä. Voiko myttyyn menneen sämpylätaikinan vielä pelastaa? Aktiivimartta Terttu Karumaa on leipämestarina.

Terttu Karumaa ottaa tottuneesti ohjat käsiinsä heti keittiöön saapuessaan. Aktiivinen Martta-järjestöläinen kietoo esiliinan ylleen ja ryhtyy taikinan tekoon opastaen tottumatonta leipuria leivän saloihin.

1. Harjoittelu tekee mestarin

Oikea tatsi taikinaan syntyy ahkeralla vaivaamisella.

– Leivän leipojaksi kehittyy vain harjoituksella ja kokeilujen kautta, tietää Terttu.

Pilkuntarkka reseptin seuraaminenkaan ei ole tae onnistuneeseen lopputulokseen, sillä eri jauhot käyttäytyvät eri tavalla.

– Sitten kun löytää mieleisensä, kannattaa pysytellä siinä, neuvoo Terttu Karumaa aloittelevaa leipuria.

2. Herättele hiiva huolella

Terttu Karumaa valitsee aina leipää leipoessaan tuoretta hiivaa. Nyt tarjolla oli vain kuivaa versiota, johon Terttu suhtautuikin hieman epäilevästi.

– Tuore hiiva lähtee heti toimimaan. Kuivahiivaa täytyy vähän käynnistellä ja houkutella, mainitsee Terttu.

Taikainaseoksen mukaan voi halutessaan heittää hyppysellisen sokeria hiivan ravinnoksi.

– Kuivahiiva vaatii herätäkseen +42 asteen lämpötilan, kun elävä lähtee käyntiin ihonlämpöisessäkin nesteessä, selittää Terttu. Samalla hän mittaa sopivan määrän hiivaa kulhoon, laittaa sekaan ruokalusikallisen vehnäjauhoja ja lisää sitten desin lämmintä vettä. Hiiva on nyt houkuteltu toimintaan.

3. Älä laiskottele alustamisessa

Taikinaa on alustettava riittävästi, jotta sitko muodostuu. Terttu Karumaa muistuttaa, että taikinan alustamisessa ei saa laiskotella. Hiiva-jauho-vesi-seokseen Terttu Karumaa sekoittelee mukaan vajaan desilitran kaurahiutaleita turpoamaan. Sen jälkeen taikinaan lisätään loput nesteet ja jauhot sekä suola. Sitkon aikaansaamiseksi Terttu Karumaa lisää taikinaan myös hitusen vehnäjauhoja.

– Nyt meidän on helppo muotoilla taikina leiviksi, sitko pitää leivät kasassa, avaa Terttu Karumaa sitkon merkitystä leipätaikinalle.

Koneisiin tämä kokenut paakari ei koske.

– Minä olen tottunut tekemään käsin ja kädessä on se tuntuma taikinaan. Koneella tehtäessä saa olla aika tarkkana, ettei sitä vaivaa liian pitkään, jottei taikinasta tule liian kovaa.

4. Leivo napakalla otteella

Kunnolla kohonnut taikina on pehmeää ja joustavaa. Pöydälle kumottaessa se irtoaa kulhon reunoista helposti. Leipoessaan Terttu korostaa käden napakkaa otetta ja painaa kämmenellä leipätaikinaa jämerästi. Näin taikinasta poistuvat liiat ilmakuplat eikä leipä halkeile uunissa.

Sitten Terttu pyörittää taikinaa kämmenillään ja nostaa niitä pikkuhiljaa kuppimaiseen asentoon, jolloin leivästä muodostui pyöreä ja kupera. Vilunarat leivät laitetaan taas liinan alle kohoamaan.

– Ei ihan kaksinkertaiseksi, koska taikina jo kohotettiin kaksinkertaiseksi, määrittelee Terttu.

5. Kypsä leipä kuulostaa kumealta

Uunissa on lämpöä 225 astetta, kun Terttu Karumaa työntää pellillä olevat leivät uunin alatasolle. Ne saavat paistua rauhassa parikymmentä minuuttia, minkä jälkeen pelliä nostetaan uunin keskitasoon, jotta leivät saavat hieman väriä.

Puolisen tuntia paistuttuaan leivät nostetaan pois uunista, käännetään nurin ja koputellaan pohjaa. Kypsästä leivästä lähtee kumea ääni.

Tarkempi leipäresepti löytyy täältä: