Aiotko antaa omakotitalosi vuokralle? – Mieti vielä

Vaikka laki on sama, omakotitalon antaminen vuokralle on paljon mutkikkaampaa kuin osakehuoneiston vuokraaminen.

Kotimaa
Myynnissä oleva omakotitalo.
Yle

Onko omakotitalon antaminen vuokralle taloudellisesti kannattavaa? Kyllä ja ei, vastaa Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

– Jos vaihtoehtona on, että taloa ei saa myytyä, silloin vuokraaminen on ehdottoman kannattavaa. Jos taas haluaa ostaa omakotitalon ja laittaa sen vuokralle, se ei ole niinkään kannattava yhtälö, Mia Koro-Kanerva muotoilee.

Yle uutisoi tiistaina, että vanhoja omakotitaloja yritetään vuokrata, koska myyntiajat ovat venyneet paikoitellen jopa vuosiksi. Syrjäseuduilla asuntokauppa on hyytynyt lähes kokonaan.

Vuokranantajien toiminnanjohtaja Koro-Kanerva muistuttaa, että omakotitalon vuokraaminen on haastavaa. Asioista sopimisessa on omat nyanssinsa. Yhdistyksen saamat kyselyt liittyvät usein vuokratun omakotitalon kunnossapitoon.

Vastuut paperille

– Omakotitalossa asumiseen liittyy paljon ylläpidettävää, tarkistettavaa, huollettavaa ja korjattavaa. Omistaja ei voi päivästä toiseen tepastella tontilla, vaan valvonta- ja ilmoittamisvastuu on jollakin tavalla siirrettävä vuokralaiselle, Mia Koro-Kanerva sanoo.

Siirretty vastuu heijastuu suoraan vuokratuottoon. Jos vuokralainen sitoutuu näkemään vaivaa talon eteen, se on huomioitava myös vuokrassa.

Omistaja ei voi päivästä toiseen tepastella tontilla, vaan valvonta- ja ilmoittamisvastuu on jollakin tavalla siirrettävä vuokralaiselle.

Mia Koro-Kanerva

Omakotitalon kunnossapitovastuun siirtäminen vuokralaiselle vaatii talon omistajalta tarkkuutta. Mia Koro-Kanervan mukaan varsin moni tyytyy kirjaamaan vuokrasopimukseen fraasin, jonka mukaan vuokralainen huolehtii siitä, että talo pysyy kunnossa.

– Se ei ihan riitä. Jos vuokralainen ei ole koskaan asunut omakotitalossa, hän ei ehkä tajua, millainen vastuu hänelle on siirtynyt.

Mia Koro-Kanerva suosittelee, että vuokrasopimusta laadittaessa kunnossapitovastuusta sovitaan yksityiskohtaisesti. Erilliseen taulukkoon tai kansioon kirjataan, mitä töitä talon ylläpito vaatii ja kenelle ne kuuluvat. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi öljykattilan täyttöasteen seuraaminen ja räystäskourujen ja rännien putsaus.

Vaikea laji bisnekseksi

Paljonko omakotitalosta sitten kehtaa pyytää vuokraa? Suomen Vuokranantajien Mia Koro-Kanervan mukaan vuokrapyynnön on heijasteltava markkinatasoa. Käytännössä talonomistajan on siis katseltava, millaisia vuokria muista samantapaisista kohteista samalla alueella pyydetään.

Oikotie-palvelussa oli tiistaina tarjolla 26 vuokrattavaa omakotitaloa Varsinais-Suomesta. Vuokrapyynnöt vaihtelivat vähän yli 400 eurosta 1300 euroon. Alle tuhannella eurolla kuukaudessa saisi esimerkiksi yli 200-neliöisen merenrantatalon Sauvosta. Maallikko voi päätellä, ettei kukaan pääse rikastumaan taloaan vuokraamalla.

– Omakotitalojen vuokrat ovat tulossa alas. En väitä, ettei joku voisi saada siitä kannattavaa bisnestä, mutta se on huomattavasti hankalampaa kuin kerrostaloyksiön tai -kaksion vuokraaminen, Koro-Kanerva summaa.

En ole koskaan edes laskenut, millainen omakotitalo olisi vuokrattavana.

Joonas Orava

Asuntosijoittamisesta kirjan kirjoittanut bloggari Joonas Orava (siirryt toiseen palveluun) toteaa, että ammattimaiset asuntosijoittajat eivät Suomessa ole innostuneet omakotitalojen vuokraamisesta. Yhdysvalloissa silläkin alalla on yrittäjiä.

– En ole koskaan edes laskenut, millainen omakotitalo olisi vuokrattavana. Talon vuokraaminen vaatisi niin paljon viitseliäisyyttä ja ehkä remonttitaitojakin, sillä jos jotakin menee rikki, kaikki pitää hoitaa kuntoon itse. Ei ole taloyhtiötä eikä huoltoyhtiötä apuna, Orava vertaa.