Hyppää sisältöön

Kansallissosialistit ja antifasistit ottavat yhteen Helsingin kaduilla – luvassa sovittuja tappeluita?

Lauantaina kymmenet kansallissosialistisen Kansallinen Vastarinta -liikkeen jäsenet ja antifasisteiksi itseään kutsuvat ottivat yhteen Kiasman edustalla. Poliisi pitää mahdollisena, että yhteenotto oli etukäteen sovittu ja saattaa toistua tulevinakin viikonloppuina.

Kuva: Kuvakaappaus patriootti.com -sivustolta

"Patriooteiksi" itseään kutsuvat, Kansallinen Vastarinta -liikkeen jäsenet aloittivat katupartioinnin lauantaina 11. lokakuuta. Toiminta on äärioikeistolaisen ryhmän reaktio viime viikkoina uutisoituja nuorisoporukoiden väkivallantekoja kohtaan.

Toistaiseksi näyttää siltä, että katupartiot ovat onnistuneet ainoastaan provosoimaan lisää väkivaltaa. Jo ensimmäinen katupartio joutui nujakkaan, liikkeen omien nettisivujen mukaan. Viime lauantaina katupartiota osattiin ilmeisesti jo odottaa. Kiasman edustalla katupartiota vastassa oli ryhmä "antifasisteja" ja tilanne alkoi nopeasti eskaloitua.

– Poliisin jalkapartio sai havainnon, että siellä oli tällainen isompi joukkotappelu alkamassa, kertaa komisario Jere Roimu Helsingin poliisista.

Poliisin nopea läsnäolo oli sattumaa, sillä poliisi on juuri aloittanut viikkoja kestävän tehostetun valvonnan Helsingin ydinkeskustassa. Arviolta kymmenistä henkilöistä koostuvat ryhmät hajaantuivat Roimun mukaan nopeasti karkumatkalle ja kiinniottoja ei tehty.

Mahdollisesti sovittua

Roimu pitää mahdollisena, että kohtaaminen oli ryhmien välillä sovittu.

– Viime viikonlopun osalta on viitteitä, että jonkinlaista sopimista olisi ollut. Ei tämä mikään puhdas sattuma ollut. Asiaa selvitetään.

Roimu toivoo, ettei ryhmien nujakoinnista tule jokaviikonloppuista perinnettä.

– Toivotaan että tämä ei jatku, mutta jos seuraa noita kirjoituksia netissä, niin en pidä mahdottomana, että tulevana viikonloppunakin jotain tämän tyylistä olisi, Roimu arvelee.

Poliisi seuraa tällä hetkellä tarkkaan "antifasistien" ja "patrioottien" keskustelua muun muassa julkisten foorumien kautta. Sen kummemmalla panostuksella mahdollisiin tuleviin nujakoihin ei toistaiseksi ole varauduttu.

"Jäitä hattuun"

Roimu muistuttaa, että katujen turvallisuuden valvominen on Suomessa vain ja ainoastaan poliisin tehtävä.

– Jäitä hattuun. Uskaltaisin sanoa, että Helsingin keskustassa on turvallista liikkua. Aina voi yksittäisiä ikäviä asioita sattua, mutta niitä ei ratkota niin, että ruvetaan ottamaan tuolla oikeuksia omiin käsiin ja aletaan järjestämään katupartioita.

Katupartiot Roimu näkeekin turvallisuutta pelkästään heikentävänä ilmiönä.

– Tuskin ainakaan minkäänlaista turvallisuudentunteen parantumista on tavallisessa kaduntallaajassa tapahtunut siinä vaiheessa, kun otetaan joukkotappelua keskustassa.

.
.