1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sairaanhoitajaopiskelijaksi voi päästä nyt pelkällä kirjallisella kokeella

Osa ammattikorkeakouluista on luopunut hakijoiden haastatteluista tämän syksyn opiskelijavalinnoissaan. Aiemmin esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalle pyrkijät on haastateltu.

Kuva: Yle

Sairaanhoitajaksi, sosionomiksi tai terveydenhoitajaksi voi päästä opiskelemaan ensimmäistä kertaa pelkän valintakokeen kautta.

Ainakin Lapin ja Turun ammattikorkeakoulut ovat päättäneet luopua hakijoiden haastatteluista tämän syksyn yhteishaun valinnoissa. Satakunnan ammattikorkeakoulussa haastattelut vaihtuvat perinteiseen pääsykokeeseen tulevan kevään valintakokeissa.

Kouluista kerrotaan, että haastatteluista luovutaan niiden vähäisen hyödyn vuoksi. Turun ammattikorkeakoulun koulutusjohtaja Marjut Putkinen viittaa tutkimustietoon.

– Missään tutkimuksessa ei olla pystytty osoittamaan, että haastatteluiden kautta saataisiin parempia tai sitoutuneimpia opiskelijoita tai että opiskelujen keskeyttäminen vähentyisi.

Haastatteluita pidetään myös liian kalliina ja raskaana keinona testata hakijoiden soveltuvuutta, kertoo Satakunnan ammattikorkeakoulun terveys-osaamisalueen johtaja Eeva-Liisa Moisio.

– Lyhyt opettajan tekemä haastattelu ei välttämättä tuo esille niitä ongelmia mitä opiskelijalla on, eikä haastattelu näytä korreloivan motivaation kanssa.

Päätyykö hoitoalalle jatkossa ihmisiä, jotka eivät auttamistyöhön sovellu? Ei päädy, sanoo koulutusjohtaja Marjut Putkinen Turun ammattikorkeakoulusta.

– Tokihan meillä on alalle soveltumattomia tällä hetkelläkin. Vaikka he ovat olleet psykologisissa testeissä, niin se ei ole heitä välttämättä karsinut pois.

Kouluilla kirjavat käytännöt

Ammattikorkeakouluilla ei ole yhtenäistä linjaa siitä miten esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalle soveltuvuutta testataan. Monet ammattikorkeakoulut ovat luopuneet psykologisista testeistä jo kymmenkunta vuotta sitten, mutta osa luottaa niihin yhä ja ostaa testauspalvelut niitä tarjoavilta yrityksiltä.

Esimerkiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden karsinta tapahtuu psykologisten testien ja haastatteluiden kautta varmasti myös ensi vuonna, eikä koululla ole vielä suunnitelmia valintakokeiden muuttamisesta.

Myös Helsingissä Diakonia ammattikorkeakoulu Diakissa pidetään yhä kiinni opettajien tekemistä haastatteluista, mutta psykologisista testeistä luopumista kokeillaan ensi vuonna ja kirjallinen koe uudistuu.

Psykologisista testeistä luopumisen toivotaan helpottavan maahanmuuttajataustaisia hakijoita, kertoo vararehtori Pirjo Hakala.

– Testit ovat karsineet erityisesti maahanmuuttajataustaisia hakijoita ja me toivomme, että heitä saataisiin koulutuksiin mukaan nykyistä enemmän.