1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pudasjärviset riisuutuivat katujen varsille

Valokuvaaja Aki Roukala kuvasi tavallisia ihmisiä alusvaatteisillaan. Kuvat ovat antimainoksia.

Kotimaan uutiset
Aikalaiset -kuvateos Pudasjärvi
Ensio Karjalainen/Yle

Pudasjärvellä ihastellaan uudenlaista katutaidetta. Hailuotolainen valokuvaaja Aki Roukala on kuvannut kaupungin katujen varsille pystyttämiin valotauluihin pudasjärveläisiä ihmisiä alusvaatteisillaan.

Teoksellaan Roukala haluaa muistuttaa, että vähäpukeisuudella ei välttämättä yritetä myydä mitään ja vähäpukeisuus mainonnassa on osin perusteetonta ja paheksuttavaakin.

Pudasjärveläiset ovat ottaneet katumainoksen myönteisesti vastaan.

– Enpä aluksi meinannut uskoa kuvia todeksi. Että näenkö harhoja, ajattelin. Mutta eiväthän nuo kovin kielteisiä ajatuksia kuitenkaan herätä, toteaa pudasjärveläinen Terttu Juusola.

Pauliina Majava sanoo valotaulujen piristävän Pudasjärven maisemaa.

– Minä tykkään niistä kovasti. Eihän tämä aivan tavallista ole, mutta piristävää. Itse toki miettisin tarkkaan uskaltaisinko riisua tuolla tavalla, Majava toteaa.

Kahdeksan taulun_ Aikalaiset_-teos on osa Pohjois-Pohjanmaan Kulttuurirahaston Pohjavirta-hanketta. Taulut pysyvät Pudasjärven katukuvassa puoli vuotta.

– Olen kuvannut teokseeni paikallisia, aikalaisia. Halusin kuvista mahdollisimman realistisia ja tavallisia. Ihmiset esiintyvät kuvissa alusvaatteisillaan, niin kuin tuhannet toiset ihmiset tuhansissa kuvissa joka päivä.

– Teokseni muuttuu kuitenkin absurdiksi, koska vähäpukeisuudella ei yritetä myydä mitään, ja on ikään kuin perusteetonta ja paheksuttavaakin. Kuvat ovat antimainoksia, valokuvaaja Aki Roukala sanoo.

Lue seuraavaksi