Hyppää sisältöön

Helsingin Mätäjokeen vuotanut vaaleanpunaista ainetta

Helsingin pelastuslaitoksen mukaan ainetta ei vuotanut jokeen enää illalla. Aine on todennäköisesti peräisin ABB:n kiinteistön alueelta, sanoo päivystävä palomestari. Hän arvioi, ettei valuneesta aineesta ole haittaa ympäristölle.

Pelastuslaitoksen asettama puomi Mätäjokeen laskevan viemärin suulla 21. lokakuuta. Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle

Mätäjokeen vuosi iltapäivällä vaaleanpunaista ainetta Helsingin Pitäjänmäellä. Pelastuslaitoksen mukaan aine oli todennäköisesti päätynyt jokeen sadevesiviemärin kautta. Ainetta sekottui veteen pelastuslaitoksen arvion mukaan muutaman neliömetrin alueella.

Pelastuslaitokselta kerrottiin illalla, ettei vaaleanpunaista ainetta leviä enää jokeen.

Helsingin pelastuslaitoksen mukaan aine on todennäköisesti peräisin sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtiö ABB:n kiinteistön alueelta. Päivystävä palomestari Ville Estlander arvelee, että aine on peräisin rasvanerotuskaivosta.

– Se voi olla esimerkiksi ravintolakeittiössä käytetyn puhdistusaineen ja veden sekoitus, sanoo Estlander.

Hän kertoi aiemmin päivällä, että ilmassa oli iltapäivällä kemikaalin hajua. Hänen mukaansa kyseessä on veteen liukeneva aine, eikä esimerkiksi liuotin. Hän ei usko, että aineesta on merkittävää haittaa ympäristölle Hänen mukaansa ABB jatkaa asian selvittelyä.

Pelastuslaitos sai asiasta hälytyksen kolmen jälkeen iltapäivällä.

Mätäjokeen valui reilu vuosi sitten satoja litroja vaarallista liuotinta viereisestä Teknosin maalitehtaasta. Teknosin toimitusjohtaja Jukka Heinänen sanoi Yle Uutisille, ettei vaaleanpunainen aine ole peräisin yhtiöstä. Hänen mukaansa aiemmin tehdyistä virheistä on opittu.

Vaaleanpunaisen aineen joutumisesta Mätäjokeen kertoi ensimmäisenä Metro-lehti.

.
.