Helsingin Koivusaari-suunnitelma saa lauttasaarelaisilta tylyn tuomion

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta esittää Koivusaareen asuntoja ja työpaikkoja 10 000 ihmiselle. Lauttasaari-seura pitää suunnitelmaa huonona ja esittää vaihtoehtoista suunnitelmaa. Tiistaina lautakunta päätti jättää suunnitelmat viikoksi hautumaan.

Lauttasaari
Havainnekuva Helsingin Koivusaaren rakennussuunnitelmista.
Kaupungin suunnitelma Koivusaaren rakentamiseksi.Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Lauttasaaren länsipuolella; Länsiväylän kupeessa, sijaitsevan Koivusaaren kaavoitussuunnitelmat ovat paisuneet vuosien varrella.

- Siitä on nyt tulossa merkittävästi isompi alue kuin mitä oli aikaisemmin suunniteltu. Käytännössä se tarkoittaa, että sinne tulisi yli 5 000 asukasta ja sen lisäksi työpaikkoja maksimissaan noin 4 500, sanoo Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Risto Rautava.

Lauttasaari-seura ei hyväksy

Lauttasaari-seura pitää massiivista rakentamista huonona asiana.

- Se on erittäin tiivistä. Siinä ollaan niin kuin sardiinit purkissa, ja tämäkin on lievä ilmaisu tälle suunnitelmalle. Puistoja on lisäksi erittäin niukasti. Siitä ei tule ollenkaan hyvää ympäristöä, toteaa Lauttasaari-seuran kaavoitustyöryhmän puheenjohtaja Ilpo Aarniala.

Lauttasaari-seuraa huolestuttaa myös Koivusaaren merialueen tulevaisuus massiivisten täyttöjen johdosta.

- Tämä NJK:n satama-alue täytettäisiin kokonaan, saman verran täytettäisiin vielä aallonmurtajan ulkopuolella ja vastaavan kokoiset alueet saaren pohjoispuolella, kuvailee täyttöjä Ilpo Aarniala.

Kalleus paisutti suunnitelmia

Koivusaaren rakennussuunnitelmat ovat paisuneet niiden kalleuden takia.

- Kyllä, syy miksi näin on käynyt johtuu taloudesta. Saari oli aikaisemmissa suunnitelmissa rakennettu liian löysästi ja väljästi ja me ei saatu sellaista taloudellista yhtälöä toimimaan. Nyt tällä uudella suunnitelmalla se voitaisiin toteuttaa, sanoo Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Risto Rautava.

Vaihtoehtoinen suunnitelma

Lauttasaari-seura esittää Koivusaarelle vaihtoehtoista rakennussuunnitelmaa. Seuran mukaan tärkeää olisi mahdollisimman vähäinen rakentaminen saarelle.

- Voitaisiin ajatella, että koko Länsiväylä Lauttasaaren Katajaharjusta Koivusaareen asti katetaan ja sen viereen rakennettaisiin korkeita taloja, joista olisi hyvät merinäköalat, silloin muu osa saarta voitaisiin jättää rakentamattomaksi. Väylän kate pitäisi liikenteen melun sisällään ja tien päälle tarvittaisin vain kevyt kate, kun talot rakennettaisiin sen vierelle, kertoo vaihtoehtosuunnitelmasta, Lauttasaari-seuran kaavoitustyöryhmän puheenjohtaja Ilpo Aarniala.